წითელი კომბოსტოს სალათა ვაშლით რეცეპტი

წითელი კომბოსტოს სალათა ვაშლით

ახალი, ხრაშუნა და ჯანსაღი სალათა - წითელი კომბოსტო, ტკბილი ვაშლი, სტაფილო, ნიგოზი და ქიშმიში. იდეალური კომბინაცია ვიტამინებისა და გემოების, რომელიც მსუბუქი და გემრიელია.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
2 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 პატარა თავი - წითელი კომბოსტო
  • 2 ც - სტაფილო
  • 2 ც - ვაშლი
  • 100 გ - ქიშმიში
  • 100 გ - ნიგოზი
  • 200 გ - მაიონეზი ან არაჟანი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია320
ცილა8 გ
ნახშირწყლები35 გ
ცხიმი18 გ
ბოჭკო6 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

წითელი კომბოსტოს სალათა ვაშლით მომზადების წესი

  1. 1

    ქიშმიშს დავასხათ მდუღარე წყალი და გავაჩეროთ რამდენიმე წუთი, სანამ გაფუმფულდება.

  2. 2

    წითელი კომბოსტო გავჭრათ ოთხ ნაწილად და წვრილად დავჭრათ.

  3. 3

    სტაფილო დავჭრათ ძალიან წვრილ ჩხირებად ან გრძლად გავხეხოთ სახეხზე.

  4. 4

    ვაშლი კარგად გავრეცხოთ და დავჭრათ კანიანად წვრილ ჩხირებად.

  5. 5

    ნიგოზი დავჭრათ პატარა მოგრძო ნაწილებად.

  6. 6

    ქიშმიში გავწუროთ წყლისგან.

  7. 7

    დიდ ჯამში შევურიოთ კომბოსტო, სტაფილო, ვაშლი, ნიგოზი და ქიშმიში.

  8. 8

    მოვასხათ მაიონეზი ან არაჟანი.

  9. 9

    სურვილისამებრ დავამატოთ ლიმონის წვენი.

  10. 10

    ყველაფერი კარგად ავურიოთ.

  11. 11

    გავაციოთ მაცივარში 15-20 წუთით.

  12. 12

    მივირთვათ ცივად.

Chef's Tips

  • მაიონეზის და არაჟნის ნაცვლად შეიძლება გამოვიყენოთ ზეითუნის ზეთი ცივი დაწურვით - უფრო ჯანსაღი ვერსიისთვის.
  • ვაშლის ნაცვლად შეგიძლიათ გააკეთოთ შავი ქლიავით.
  • სურვილისამებრ შეგიძლიათ დაამატოთ ლიმონის წვენი.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ თაფლი ან შაქარი, თუ უფრო ტკბილს ამჯობინებთ.
  • ვაშლი არჩიეთ ოდნავ მომჟავო ჯიშის, რომ კომბინაცია უფრო ბალანსირებული იყოს.
  • სალათა უმჯობესია ახლად მომზადებული მიირთვათ, თუმცა შეგიძლიათ შეინახოთ მაცივარში 1-2 დღე.

რატომაა წითელი კომბოსტოს სალათა ვაშლით სასარგებლო

  • კომბოსტო მდიდარია C, K და B ვიტამინებით, ასევე კალიუმით და რკინით. ამცირებს ცუდლ ქოლესტერინს და არეგულირებს წნევას. აზლიერებს იმუნიტეტს და ძვლებს. აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი და იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან.
  • ვაშლი მდიდარია ცელულოზით, C ვიტამინით და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, იმუნიტეტის გაძლიერებას და ორგანიზმის დეტოქსიკაციას.
  • ნიგოზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ანტიოქსიდანტებით, მაგნიუმითა და ცილებით. სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის, ტვინის ჯანმრთელობისთვის, ანთების შემცირებისა და კანისთვის.
  • არაჟანი შეიცავს პრობიოტიკებს, რაც აუმჯობესებს ნაწლავების ფუნქციონირებას. შეიცავს ჯანმრთელ ლიპიდებს, რაც არეგულირებს წონას და დევნის ჭარბ ცხიმს ორგანიზმიდან.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”