კომბოსტოს სალათა სუნელებით რეცეპტი

კომბოსტოს სალათა სუნელებით

ჯანსაღი და გემრიელი კომბოსტოს სალათა სუნელებით და ცოცხალი მწვანილით. მარტივი და ხრაშუნა ხემსი, რომელიც გამოდგება როგორც გარნირად, ისე ცალკე სალათად მჭადთან ან პურთან მისართმევად.

წინასწარი დრო
24 სთ
მომზადების დრო
10 წთ
პორცია
10
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 5 კგ - კომბოსტო
  • 2 კგ - ხახვი
  • 200 გ - ნიორი
  • 200 გ - გრამი ნიახური
  • 200 გ - გრამი ოხრახუში
  • 200 გ -გრამი კამა
  • 300 გ - ქინძი
  • 1 ჩ.კ. - ხმელი ქინძი
  • 1 ჩ.კ. - უცხო სუნელი
  • 1 ჩ.კ. -ზაფრანა
  • 1,5 ლ - ზეთი
  • 2 ჩ.ჭიქა ძმარი
  • გემოვნებით - წიწაკა
  • გემოვნებით - მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია250
ცილა8 გ
ნახშირწყლები28 გ
ცხიმი13 გ
ბოჭკო6 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

კომბოსტოს სალათა სუნელებით მომზადების წესი

  1. 1

    კომბოსტო დავჭრათ წვრილად.

  2. 2

    დაჭრილ კომბოსტოს დავაყაროთ ცოტა მარილი.

  3. 3

    გავაჩეროთ 3-4 საათი.

  4. 4

    გავწუროთ კომბოსტო კარგად, რომ სიტხე არ შეჰყვეს.

  5. 5

    დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ხახვი.

  6. 6

    დავამატოთ ნიახური, ოხრახუში, ქინძი, კამა და ნიორი.

  7. 7

    დავამატოთ ხმელი ქინძი, უცხო სუნელი, ზაფრანა (ყვითელი ყვავილი).

  8. 8

    დავამატოთ წიწაკა, მარილი, ძმარი და ზეთი.

  9. 9

    ყველაფერი კარგად ავურიოთ, რომ ინგრედიენტები თანაბრად გადანაწილდეს.

  10. 10

    გავაჩეროთ ერთი დღე-ღამე ოთახის ტემპერატურაზე, დროდადრო ამოვურიოთ.

  11. 11

    დავასხათ თავისივე წვენი, რომ კარგად დაფაროს.

  12. 12

    მოვუკრათ თავი და შევინახოთ გრილ ადგილას.

  13. 13

    გამოვიყენოთ საჭიროებისამებრ.

Chef's Tips

  • კომბოსტოს გაწურვა მნიშვნელოვანია, რომ სალათი არ გამოვიდეს ძალიან თხევადი.
  • ზაფრანა (ყვითელი ყვავილი) აძლევს სალათს ლამაზ ფერსა და უნიკალურ არომატს.
  • შეგიძლიათ დაარეგულიროთ სანელებლების რაოდენობა თქვენი გემოვნებით.
  • ერთი დღე-ღამის გაჩერება აუცილებელია, რომ გემო კარგად გამოიხატოს.
  • ასეთი სალათი გრილ ადგილას რამდენიმე თვეც კი შეიძლება შეინახოთ.
  • იდეალურია ხორციან კერძებთან, მჭადთან ან უბრალოდ პურთან.
  • ქილები წინასწარ სტერილიზებული უნდა იყოს გრძელვადიანი შენახვისთვის.

რატომაა კომბოსტოს სალათა სუნელებით სასარგებლო

  • კომბოსტო მდიდარია C, K და B ვიტამინებით, ასევე კალიუმით და რკინით. ამცირებს ცუდლ ქოლესტერინს და არეგულირებს წნევას. აზლიერებს იმუნიტეტს და ძვლებს. აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი და იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ოხრახუში მდიდარია A, C, და K ვიტამინებით. ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას, ძვლების სიმყარეს, საჭმლის მონელებას. აქვს შარდმდენი ეფექტი
  • კამა მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინებითა და მინერალებით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”