ქათმის მკერდი გაწმინდეთ, მსუბუქად მიაყარეთ მარილი და პილპილი.
შეწვით გრილზე ან ტაფაზე ზეითუნის ზეთში თითო მხარეს 4–5 წუთი, სანამ მთლიანად მოიხარშება.
გააცივეთ და დააჭერით ნაჭრებად.
ბლენდერში შეურიეთ მაიონეზი, ლიმონის წვენი, ანჩოუსი, ნიორი, მდოგვი და პარმეზანი, დააბლენდერეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.
რომაინის სალათის ფოთოლი გარეცხეთ, კარგად გააშრეთ და მსხვილად დაჭერით.
დიდ ჯამში ჩაყარეთ სალათის ფურცლები, კრუტონები და ქათამი.
გადაასხით დრესინგი და ნაზად აურიეთ.
ზემოდან მოაყარეთ დარჩენილი პარმეზანი და დაასერვირეთ.
„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”