ოლადები ანუ მაჭკატები რეცეპტი

ოლადები ანუ მაჭკატები

ფუმფულა ოლადები ანუ მაჭკატები - კარლსონის საყვარელი საუზმე. თბილი, ღუნღულა, მარტივად მოსამზადებელი და უგემრიელესი. იდეალურია ნუთელით, ჯემით ან თაფლით, დილის სასიამოვნო დასაწყისისთვის.

წინასწარი დრო
15 წთ
მომზადების დრო
20 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 2 ც კვერცხი
  • 1/2 ჭიქა შაქარი
  • 400 მლ მაწონი
  • 2 ჭიქა ფქვილი
  • 1/2 ჩ.კ. სოდა
  • გემოვნებით ვანილი
  • გემოვნებით ზეთი შესაწვავად

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია320
ცილა12 გ
ნახშირწყლები52 გ
ცხიმი8 გ
ბოჭკო2 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ოლადები ანუ მაჭკატები მომზადების წესი

  1. 1

    კვერცხი ავთქვიფოთ შაქართან ერთად რამდენიმე წუთი.

  2. 2

    დავუმატოთ მაწონი და კარგად ავურიოთ.

  3. 3

    დავამატოთ ნახევარი ჩაის კოვზი სოდა და ვანილი.

  4. 4

    თანდათანობით ჩავამატოთ ფქვილი, იმდენი, რომ სქელი არაჟნის სისქის მასა მივიღოთ.

  5. 5

    ფქვილის დამატების შემდეგ კარგად მოვურიოთ, რომ ფქვილი სრულად გაიხსნას და ბურთულები არ დარჩეს.

  6. 6

    გავახუროთ ტაფა და დავასხათ ზეთი.

  7. 7

    ცხელ ტაფაზე სუფრის კოვზით მოვათავსოთ ცომის გუნდები.

  8. 8

    დავახუროთ სახურავი და ცეცხლს ბოლომდე დავუწიოთ.

  9. 9

    როცა ოლადები ამოფუმფულდება და ზემოდან თითქმის მოშრება, ფრთხილად გადავაბრუნოთ.

  10. 10

    მეორე მხარეც შევწვათ ოქროსფერ ფერამდე.

  11. 11

    მივირთვათ თბილი, ნებისმიერ ჯემთან, ნუთელასთან ან თაფლთან.

Chef's Tips

  • ცომი არ უნდა იყოს ძალიან თხელი - სქელი არაჟნის კონსისტენცია იდეალურია.
  • ტაფა კარგად გაახურეთ და მეე დაუწიეთ, რომ ოლადები თანაბრად შეიწვას.
  • დახურული ტაფით გამოცხობა უზრუნველყოფს ფუმფულა და რბილ ოლადებს.
  • არ გადააბრუნოთ ხშირად - ერთხელ გადაბრუნება საკმარისია.
  • ცომში შეგიძლიათ დაამატოთ ლიმონის ცედრა.
  • თუ მაწონი არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ არაჟანი.

რატომაა ოლადები ანუ მაჭკატები სასარგებლო

  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • მაწონი შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავების ჯანმრთელობას, საჭმლის მომნელებელ სისტემას, წონის რეგულირებას და ქოლესტერინის დონის შემცირებას სისხლში.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”