ვაშლის ფუმფულა ნამცხვარი

ვაშლის ფუმფულა ნამცხვარი

ფუმფულა ნამცხვარი ვაშლის ჯემით, ნაზი და არომატული ცომით. კლასიკური დესერტი ოჯახისთვის და სტუმრებისთვის.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
40-50 წთ
პორცია
10-12
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 650-750 გ ვაშლის ჯემი (ანტონოვკა, ვანილით და დარიჩინით)
  • 4 ცალი კვერცხი
  • 2 ჩ.ჭ. შაქარი
  • 200 გ კარაქი (ოთახის ტემპერატურის, დარბილებული)
  • 5 ს.კ. მაწონი ან არაჟანი (შეგიძლიათ კომბინაცია გამოიყენოთ)
  • 1 ჩ.კ. სოდა + 1 ს.კ. ძმარი
  • მწიკვი მარილი და ლიმონის მჟავა
  • 4.5-5 ჩ.ჭ. ფქვილი (გაცრილი)

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია310
ცილა5 გ
ნახშირწყლები45 გ
ცხიმი12 გ
ბოჭკო2 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ვაშლის ფუმფულა ნამცხვარი მომზადების წესი

  1. 1

    ჯემისთვის გამოიყენეთ ვაშლის პიურე ცოტა შაქრით და ვანილ-დარიჩინით.

  2. 2

    ჯამში დაამატეთ კვერცხი და შაქარი, აურიეთ სანამ გამჭვირვალე მასა არ მიიღება.

  3. 3

    შეურიეთ დარბილებული კარაქი და შემდეგ მაწონი/არაჟანი.

  4. 4

    გააქტიურეთ სოდა ძმრით და დაუმატეთ ცომს, ასევე ჩაყარეთ მარილი და ლიმონის მჟავა.

  5. 5

    ნაწილ-ნაწილ დაუმატეთ გაცრილი ფქვილი, სანამ სქელი არაჟნის ტექსტურა არ მიიღება.

  6. 6

    გამოსაცხობ ფორმას წაუსვით კარაქი ან გამოიყენეთ საცხობი ქაღალდი.

  7. 7

    ჩაასხით ცომის დაახლოებით 5/6, ზემოდან გადაანაწილეთ ვაშლის ჯემი.

  8. 8

    დარჩენილი ცომით გააკეთეთ 'ბორტები' და დეკორი დიაგონალური ზოლებით.

  9. 9

    აცხვეთ 180°C-ზე წინასწარ გახურებულ ღუმელში, 40-50 წუთის განმავლობაში.

  10. 10

    გამოიღეთ და გააგრილეთ, შემდეგ მიირთვით.

Chef's Tips

  • გამოიყენეთ ანტონოვკას ჯემი განსაკუთრებული მჟავე-ტკბილი არომატისთვის.
  • ცომის ზედა ფენისთვის შეგიძლიათ გახეხილი ცომიც გამოიყენოთ, რათა უფრო ხრაშუნა ტექსტურა მიიღოთ.
  • ჯემი აუცილებლად უნდა იყოს კარგად გადაწურული, რომ ცომი არ დასველდეს.
  • გამოიყენეთ მინის ან კერამიკული ფორმა თანაბარი გამოცხობისთვის.

რატომაა ვაშლის ფუმფულა ნამცხვარი სასარგებლო

  • ვაშლი მდიდარია ცელულოზით, C ვიტამინით და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, იმუნიტეტის გაძლიერებას და ორგანიზმის დეტოქსიკაციას.
  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • მაწონი შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავების ჯანმრთელობას, საჭმლის მომნელებელ სისტემას, წონის რეგულირებას და ქოლესტერინის დონის შემცირებას სისხლში.
  • არაჟანი შეიცავს პრობიოტიკებს, რაც აუმჯობესებს ნაწლავების ფუნქციონირებას. შეიცავს ჯანმრთელ ლიპიდებს, რაც არეგულირებს წონას და დევნის ჭარბ ცხიმს ორგანიზმიდან.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”