ხაბიზგინა - ოსური ხაჭაპური რეცეპტი

ხაბიზგინა - ოსური ხაჭაპური

ტრადიციული ოსური ხაჭაპური - რბილი საფუარიანი ცომი კარტოფილ-ყველიანი გულსართით. ნაზი, ყველიანი და ნოყიერი, კარაქით დარბილებული - უნიკალური გემო, რომელიც ყველას მოეწონება.

წინასწარი დრო
40 წთ
მომზადების დრო
30 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 5 ც - კარტოფილი
  • 1 კგ - ყველი
  • 50 - კარაქი
  • 1.3 კგ - ფქვილი
  • 400 მლ - წყალი
  • 1 ჩ.კ. - მარილი
  • 1 ჩ.კ. - შაქარი
  • 1 ს.კ. - საფუარი
  • 2 ს.კ. - ზეთი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია520
ცილა22 გ
ნახშირწყლები68 გ
ცხიმი18 გ
ბოჭკო4 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ხაბიზგინა - ოსური ხაჭაპური მომზადების წესი

  1. 1

    წყალში გავხსნათ მარილი და შაქარი.

  2. 2

    დავუმატოთ გაცრილ ფქვილს და კარგად ავურიოთ.

  3. 3

    ასევე დავუმატოთ საფუარი და მოვურიოთ.

  4. 4

    დავამატოთ ზეთი და მოვზილოთ რბილი ცომი.

  5. 5

    ცომი უნდა იყოს რბილი, ბევრი დამუშავება საჭირო არ არის.

  6. 6

    ბოლოს ზეთიანი ხელებით კარგად ჩავზილოთ.

  7. 7

    გადავაფაროთ ჩაის ტილო ან საკვები პარკი და დავასვენოთ თბილ ადგილას 30 წუთი.

  8. 8

    კარტოფილი გავთალოთ და მოვხარშოთ.

  9. 9

    დავსრისოთ კარტოფილის საჭყლეტით კარაქთან ერთად.

  10. 10

    დავამატოთ გახეხილი ჭყინტი ან ნაკლებად მარილიანი ყველი და კარგად ავურიოთ.

  11. 11

    ცომი გავყოთ 4 გუნდად.

  12. 12

    თითოეული გუნდა გავაბრტყელოთ წრიულად.

  13. 13

    შუაში ჩავდოთ გულსართის მეოთხედი.

  14. 14

    მოვუკრათ ცომს თავი და კარგად დავხუროთ.

  15. 15

    ფრთხილად გავაბრტყელოთ ტაფის ზომაზე.

  16. 16

    გამოვაცხოთ გახურებულ ტაფაზე ორივე მხრიდან ოქროსფერ ფერამდე.

  17. 17

    გამომცხვარ ხაბიზგინას ზედაპირზე წავუსვათ კარაქი.

  18. 18

    მივირთვათ ცხლად.

Chef's Tips

  • კარტოფილი და ყველი შეგიძლიათ ჩაზილოთ 2-3 სუფრის კოვზ რძესთან ერთად უფრო კრემისებური კონსისტენციისთვის.
  • შეგიძლიათ გამოაცხოთ ღუმელშიც მაღალ ტემპერატურაზე (200-220°C).
  • გამოცხობამდე ცომი კარგად უნდა ამოვიდეს.
  • გულსართი არ უნდა იყოს ძალიან მარილიანი.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ წვრილად დაჭრილი მწვანილი გულსართში.
  • ხაბიზგინა უკეთესია ცხლად მიირთვათ, ახლად გამომცხვარი.

რატომაა ხაბიზგინა - ოსური ხაჭაპური სასარგებლო

  • კარტოფილი კარგი ენერგიის წყაროა, მდიდარია C ვიტამინით, კალიუმით და ფოლიუმის მჟავით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და საჭმლის მონელებას.
  • ყველი მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ B12-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების ჯანმრთელობას, კბილების სიძლიერეს და ენერგიას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”