მწვანე პომიდვრის სალათი რეცეპტი

მწვანე პომიდვრის სალათი

მწვანე პომიდვრის სალათა - მკვახე პომოდორი ბოსტნეულითა და არომატული მწვანილებით - გემრიელი და ჯანსაღი წასახემსებელი, როგორც ზამთრისთვის შესანახად, ისე ნებისმიერ დროს.

წინასწარი დრო
24 სთ
მომზადების დრო
30 წთ
პორცია
20
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 5 კგ მწვანე - პომიდორი
  • 1.5 კგ - ხახვი
  • 200 გ - ნიახური
  • 200 გ - ქინძი
  • 300 გ - ოხრახუში
  • 100 გ - რეჰანი
  • 200 გ - კამა
  • 2 კგ - წითელი ბულგარული წიწაკა
  • 100 გ - ნიორი
  • 2 ლ - ზეთი
  • 2 ჩაის ჭიქა - ძმარი
  • გემოვნებით - წითელი წიწაკა
  • გემოვნებით - შავი წიწაკა
  • გემოვნებით - ხმელი ქინძი
  • გემოვნებით - უცხო სუნელი
  • გემოვნებით - მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია120
ცილა2 გ
ნახშირწყლები15 გ
ცხიმი6 გ
ბოჭკო3 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

მწვანე პომიდვრის სალათი მომზადების წესი

  1. 1

    პატარა ზომის მწვანე პომიდორები დავჭრათ რგოლებად ან უფრო მოზრდილი პომიდორები ოთხად.

  2. 2

    დავაყაროთ ცოტა მარილი და გავაჩეროთ 3-4 საათი, რათა დაიწუროს ზედმეტი წვენი.

  3. 3

    შემდეგ კარგად გავწუროთ.

  4. 4

    წვრილი ქართული ხახვი დავჭრათ რგოლებად.

  5. 5

    ბულგარულ წიწაკას გამოვაცალოთ თესლი და რგოლებად დავჭრათ.

  6. 6

    ყველა მწვანილი (ნიახური, ქინძი, ოხრახუში, რეჰანი, კამა) დავჭრათ წვრილად.

  7. 7

    მწვანე პომიდორი და ყველა ბოსტნეული მოვათავსოთ დიდ ჭურჭელში.

  8. 8

    დავასხათ ზეთი.

  9. 9

    ძმარში გავხსნათ ხმელი ქინძი, უცხო სუნელი, შავი წიწაკა, წითელი წიწაკა, ნიორი და მარილი და დავუმატოთ სალათს.

  10. 10

    ყველაფერი კარგად ავურიოთ.

  11. 11

    გავაჩეროთ ერთი დღე-ღამე, დროდადრო ფრთხილად ვურიოთ.

  12. 12

    მეორე დღეს ჩავაწყოთ სტერილიზებულ ქილებში.

  13. 13

    დავასხათ თავისივე წვენი და მოვუკრათ თავი.

  14. 14

    შევინახოთ გრილ ადგილას.

  15. 15

    სტერილიზაციისთვის: ქილებში ჩაწყობილს დავასხათ წვენი, დავახუროთ თუნუქის თავსახურით.

  16. 16

    გავასტერილოთ ადუღებულ წყალში 30 წუთის განმავლობაში.

  17. 17

    ამოღებისთანავე მოვხუფოთ.

Chef's Tips

  • თუ მოხუფვა გსურთ, სალათის ერთი დღე-ღამით გაჩერება საჭირო არ არის - გაკეთებისთანავე ჩადეთ ქილებში და გაასტერილეთ.
  • პომიდორების გაწურვა მნიშვნელოვანია, რომ სალათი არ გამოვიდეს ძალიან თხევადი.
  • გამოიყენეთ მცირე ზომის, მყარი მწვანე პომიდორი.
  • ქილები წინასწარ სტერილიზებული უნდა იყოს.
  • შეგიძლიათ დაარეგულიროთ სანელებლების რაოდენობა თქვენი გემოვნებით.
  • იდეალურია ხორციან კერძებთან, ლობიოსთან, მჭადთან ან უბრალოდ პურთან.

რატომაა მწვანე პომიდვრის სალათი სასარგებლო

  • პომიდორი მდიდარია C ვიტამინით, ლიკოპენითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობას და იმუნიტეტს.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს
  • ოხრახუში მდიდარია A, C, და K ვიტამინებით. ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას, ძვლების სიმყარეს, საჭმლის მონელებას. აქვს შარდმდენი ეფექტი
  • კამა მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინებითა და მინერალებით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.
  • ბულგარული წიწაკა მდიდარია C ვიტამინით, ანტიოქსიდანტებითა და ბეტა-კაროტინით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, კანის ჯანმრთელობას და ანთების შემცირებას.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”