ჩანახი ქოთანში რეცეპტი

ჩანახი ქოთანში

ტრადიციული ქართული კერძი - ხორცი და ბოსტნეული თიხის ქოთნებში გამომცხვარი. ყველა ინგრედიენტი ერთად იხარშება და იკრავს ერთმანეთის გემოს. უნიკალური, არომატული და სრულყოფილი კერძი.

წინასწარი დრო
30 წთ
მომზადების დრო
90 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ - ცხვრის ან ძროხის ხორცი
  • 1 კგ - პომიდორი
  • 800 გ - კარტოფილი
  • 3-4 - პატარა თავი ხახვი
  • 2 ც - ბულგარული წიწაკა
  • 6 ც - ბადრიჯანი
  • 1 თავი - ნიორი
  • 200 მლ - თეთრი ღვინო
  • გემოვნებით - რეჰანი
  • გემოვნებით - ოხრახუში
  • გემოვნებით - მწვანე წიწაკა
  • გემოვნებით - მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია480
ცილა32 გ
ნახშირწყლები38 გ
ცხიმი20 გ
ბოჭკო8 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ჩანახი ქოთანში მომზადების წესი

  1. 1

    ხორცი დავჭრათ მოზრდილ ნაჭრებად (თითო ქოთანზე 3-4 ნაჭერი).

  2. 2

    ბადრიჯნები გავჭრათ სიგრძეზე ნახევრად.

  3. 3

    თითოეულ ნახევარში გავაკეთოთ ჩაჭრა სიგრძეზე.

  4. 4

    ჩავტენოთ რეჰანის და ოხრახუშის ფოთლები.

  5. 5

    პომიდორი დავტოვოთ კანიანად, მთლიანად ან ნახევრებად.

  6. 6

    ბულგარული წიწაკა გავჭრათ ნახევრებად და გამოვაცალოთ თესლი.

  7. 7

    კარტოფილი გავთალოთ და დავჭრათ კუბიკებად.

  8. 8

    თითოეულ თიხის ქოთანში ჯერ ჩავალაგოთ 3-4 ხორცის ნაჭერი.

  9. 9

    შემდეგ ჩავდოთ 2 პატარა პომიდორი.

  10. 10

    დავამატოთ ნახევარი ბულგარული წიწაკა.

  11. 11

    ჩავდოთ ერთი პატარა თავი ხახვი.

  12. 12

    დავამატოთ შუაზე გაჭრილი 1 კბილი ნიორი.

  13. 13

    ჩავდოთ 2 ცალ-ცალკე ნახევარი გაჭრილი და მწვანილით გამოტენილი ბადრიჯანი.

  14. 14

    ზემოდან დავალაგოთ დაჭრილი კარტოფილი.

  15. 15

    თუ ცხარე გირჩევნიათ, ჩავამატოთ გულგამოცლილი მწვანე წიწაკის ნაჭრები.

  16. 16

    მოვაყაროთ მარილი.

  17. 17

    დავასხათ ნახევარი ჩაის ჭიქა თეთრი ღვინო.

  18. 18

    ქოთანი შევავსოთ წყლით.

  19. 19

    შევდგათ ღუმელში 180 გრადუსზე ხორცის მოხარშვამდე და კარტოფილების შეწითლებამდე (დაახლოებით 90 წუთი).

  20. 20

    მივიტანოთ სუფრაზე თიხის ქოთნებითვე.

Chef's Tips

  • ასე მომზადებული ჩანახი კეთდება თითო ქოთანი თითო ადამიანზე - ამიტომ მითითებული წონითი რაოდენობები მიახლოებითია.
  • თიხის ქოთნები წინასწარ შეგიძლიათ გაასველოთ წყალში 10-15 წუთით.
  • შეგიძლიათ გააკეთოთ ღვინის გარეშეც, მაგრამღვინის დამატება აძლევს კერძს განსაკუთრებულ,ქართულ არომატს.
  • არ გადაავსოთ ქოთანი წყლით - დატოვეთ ადგილი მდუღარე სითხისთვის.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ სხვა ბოსტნეულიც - სტაფილო, ყაბაყი.
  • მივირთვათ პურთან ერთად პირდაპირ ქოთნიდან.
  • თუ თიხის ქოთნები არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ კერამიკული ან მინის ჭურჭელი ან გააკეთოთ ერთ დიდ თუჯის ქვაბში

რატომაა ჩანახი ქოთანში სასარგებლო

  • ხორცი ცილის უმნიშვნელოვანესი წყაროა და მისი მოხმარებით ორგანიზმი უზრუნველყოფილია ყველა იმ ამინომჟავათი, რომელთა მიღებაც მცენარეული საკვებიდან შეუძლებელია .
  • პომიდორი მდიდარია C ვიტამინით, ლიკოპენითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობას და იმუნიტეტს.
  • კარტოფილი კარგი ენერგიის წყაროა, მდიდარია C ვიტამინით, კალიუმით და ფოლიუმის მჟავით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და საჭმლის მონელებას.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ბულგარული წიწაკა მდიდარია C ვიტამინით, ანტიოქსიდანტებითა და ბეტა-კაროტინით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, კანის ჯანმრთელობას და ანთების შემცირებას.
  • ბადრიჯანი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინ B-თი და ცელულოზით. ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ოხრახუში მდიდარია A, C, და K ვიტამინებით. ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას, ძვლების სიმყარეს, საჭმლის მონელებას. აქვს შარდმდენი ეფექტი

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”