
მწვანე პომიდვრის სალათი ნიგვზით, ბულგარული წიწაკითა და არომატული მწვანილებით. გემრიელი და ჯანსაღი კერძი, რომელიც მიირთმევა როგორც სალათი, ხემსი ან გარნირი.
პატარა ზომის მწვანე პომიდორები დავჭრათ 4 ან 6 ნაწილად.
მოვაშოროთ თესლი.
გავათუთქოთ მდუღარე წყალში 3 წუთით.
შემდეგ ისე გავწუროთ, რომ წყალი არ შეჰყვეს.
გადავიტანოთ მომინანქრებულ ან მინის ჭურჭელში.
დავაყაროთ წვრილად და გრძლად დაჭრილი ბულგარული წიწაკა.
დავნაყოთ ან გავატაროთ ბლენდერში ნიგოზი, ნიორი, წიწაკა, ომბალო და კამა.
ნიგვზიანი ნაზავი გავხსნათ ძმარში.
დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და კარგად ავურიოთ.
ეს ნაზავი დავასხათ პომიდორსა და ბულგარულ წიწაკას.
სალათი გადავიტანოთ შესაფერის ჭურჭელზე და მოვაყაროთ წვრილად დაჭრილი ოხრახუში.

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”