ისპანახის ფხალი - მწვანე ფხალი

ისპანახის ფხალი - მწვანე ფხალი

ტრადიციული ქართული მწვანე ფხალი — ისპანახი, ნიგოზი და არომატული მწვანილები ქმნიან უნიკალურ, ჯანსაღ და გემრიელ კერძს. იდეალურია მჭადთან ან ღომთან მისართმევად.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
30 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ - ისპანახი
  • 200 გ - ნიგოზი
  • 2 თავი - ხახვი
  • 2 კბილი - ნიორი
  • გემოვნებით - ხმელი ქინძი
  • გემოვნებით - ძმარი
  • გემოვნებით - ქინძი
  • გემოვნებით - ოხრახუში
  • გემოვნებით - მარილი
  • გემოვნებით - წიწაკა

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია180
ცილა8 გ
ნახშირწყლები12 გ
ცხიმი12 გ
ბოჭკო5 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ისპანახის ფხალი - მწვანე ფხალი მომზადების წესი

  1. 1

    ისპანახი გავარჩიოთ და კარგად გავრეცხოთ.

  2. 2

    ჩავყაროთ ქვაბში, დავასხათ წყალი, დავახუროთ სახურავი და მოვხარშოთ.

  3. 3

    მოხარშული ისპანახი გადავიტანოთ საწურზე, გავაციოთ და მერე ხელით კარგად გავწუროთ და დავკეპოთ.

  4. 4

    დავნაყოთ ან გავატაროთ ბლენდერში ნიგოზი, ნიორი, ქინძის თესლი ან ხმელი ქინძი, წიწაკა და მარილი.

  5. 5

    ნიგვზიანი მასა გავხსნათ ძმარში, დავამატოთ ცოტა ისპანახის წვენი.

  6. 6

    დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ხახვი, ქინძი და ოხრახუში.

  7. 7

    ეს ყველაფერი კარგად ავურიოთ დაკეპილ ისპანახში.

  8. 8

    მივცეთ დიდი ბურთულების ფორმა.

  9. 9

    მოვაყაროთ ბროწეულის მარცვლები და მივირთვათ.

Chef's Tips

  • ისპანახი კარგად გაწურეთ, რომ ფხალი არ გამოვიდეს თხევადი.
  • შეგიძლიათ გამოიყენოთ გაყინული ისპანახიც, თუ ახალი არ გაქვთ.
  • დაამატეთ მეტი ნიორი, თუ უფრო მკვეთრ გემოს ამჯობინებთ.
  • ძმრის ნაცვლად შეგიძლიათ ბროწეულის წვენის გამოყენება
  • ფხალი უკეთესად ინახება მაცივარში და გემო მეორე დღეს კიდევ უფრო გამოიხატება.

რატომაა ისპანახის ფხალი - მწვანე ფხალი სასარგებლო

  • ისპანახი მდიდარია A, C, K ვიტამინებით და ისეთი მინერალიბეით, როგორიცაა რკინა და მაგნიუმი, რაც ხელს უწყობს ზოგად ჯანმრთელობას, ძვლების სიმკვრივეს, მხედველობის გაუმჯობესებას და იმუნიტეტის გაძლიერებას. მასში შემავალი ბოჭკო არეგულირებს წონას.
  • ნიგოზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ანტიოქსიდანტებით, მაგნიუმითა და ცილებით. სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის, ტვინის ჯანმრთელობისთვის, ანთების შემცირებისა და კანისთვის.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს, სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს
  • ოხრახუში მდიდარია A, C, და K ვიტამინებით. ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას, ძვლების სიმყარეს, საჭმლის მონელებას. აქვს შარდმდენი ეფექტი

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”