ქართული ტრადიციული წითელი ფხალი ჭარხლის ფოთლებით — ნიგვზიანი, არომატული და ჯანსაღი კერძი. უნიკალური გემო და ლამაზი წითელი ფერი გახდის მას სუფრის ნამდვილ მორთულობად.
გარჩეული და გარეცხილი ჭარხლის ფოთლები ჩავყაროთ ქვაბში.
დავასხათ ცოტა ადუღებული წყალი, დავახუროთ სახურავი და მოვხარშოთ.
როცა მოიხარშება და შეგრილდება, კარგად გავწუროთ (წვენი შევინახოთ).
დავნაყოთ ან გავატაროთ ბლენდერში ნიგოზი, ხმელი ქინძი ან ქინძის თესლი, მარილი და წითელი დაფქული წიწაკა.
ეს მასა გავხსნათ ძმარში, რომელსაც დამატებული ექნება ჭარხლის ფოთლების წვენი.
დავამატოთ წვრილად დაკეპილი ხახვი, ოხრახუში, ქინძი, კამა და ნიახური.
ეს ნარევი კარგად ავურიოთ დაკეპილ ჭარხლის ფოთოლს.
მივცეთ ბურთულების ფორმა.
გადავიტანოთ თეფშზე და მოვაყაროთ ბროწეულის მარცვლები.
მივირთვათ ცივად, სასწურველია მჭადთან.
„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”