კუჭმაჭი ნიგვზით

კუჭმაჭი ნიგვზით

გოჭის კუჭმაჭი ნიგვზით — ტრადიციული ქართული კერძი, რომელიც აერთიანებს მოხარშულ შინაგან ორგანოებს, ნიგვზის სოუსსა და არომატულ სანელებლებს. გამორჩეული გემოსა და სურნელის წყალობით, ეს კერძი განსაკუთრებით უხდება სადღესასწაულო სუფრას.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
60 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ — გოჭის კუჭმაჭი (გული, ღვიძლი, ფილტვი, ნაღვლის გარეშე)
  • 2–3 თავი — ხახვი
  • 2 ჩაის ჭიქა — ნიგოზი (ნაყილი)
  • 5–6 ძირი — ქონდარი (ახალი ან ხმელი)
  • 2 კბილი — ნიორი
  • 1 ცალი — ბროწეული (მარცვლებისთვის)
  • გემოვნებით — წიწაკა, ყვითელი ყვავილი, ქინძი, სუნელები
  • 1 სუფრის კოვზი — ძმარი ან ბროწეულის წვენი
  • გემოვნებით — მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია480
ცილა28 გ
ნახშირწყლები10 გ
ცხიმი38 გ
ბოჭკო2 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

კუჭმაჭი ნიგვზით მომზადების წესი

  1. 1

    კუჭმაჭი კარგად გაასუფთავე, გარეცხე და მოათავსე ქვაბში.

  2. 2

    დაასხი წყალი და მოხარშე საშუალო ცეცხლზე, სანამ კარგად მოიხარშება.

  3. 3

    ამოიღე, გააციე და დაჭერი წვრილ ოთხკუთხედ ნაჭრებად.

  4. 4

    დაუმატე წვრილად დაჭრილი ხახვი და ქონდარი.

  5. 5

    ნიგოზი, ნიორი, წიწაკა, ყვითელი ყვავილი, ქინძი და სუნელები ერთად დანაყე.

  6. 6

    დანაყილი ნიგვზის ნარევი გახსენი ცოტა ბულიონში და დაუმატე კუჭმაჭს.

  7. 7

    დაუმატე ძმარი ან ბროწეულის წვენი და მარილი, აურიე კარგად.

  8. 8

    თუ კუჭმაჭი ძალიან მშრალია, დაამატე ცოტაოდენი ბულიონი.

  9. 9

    სუფრაზე მიტანამდე მოაყარე ბროწეულის მარცვლები დეკორაციისთვის.

Chef's Tips

  • ნიგვზის სოუსი შეგიძლია ცოტა ცხარე გახადო წითელი წიწაკის დამატებით.
  • თუ გინდა უფრო მსუბუქი ვერსია, გამოიყენე ნაკლები ნიგოზი და მეტი ბულიონი.
  • ბროწეულის მარცვლები არამხოლოდ გემოს, არამედ ვიზუალურ სილამაზესაც მატებს კერძს.

რატომაა კუჭმაჭი ნიგვზით სასარგებლო

  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ნიგოზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ანტიოქსიდანტებით, მაგნიუმითა და ცილებით. სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის, ტვინის ჯანმრთელობისთვის, ანთების შემცირებისა და კანისთვის.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს, სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”