მაწვნის სუპი რეცეპტი

მაწვნის სუპი

მაწვნის სუპი ბრინჯით ან მის გარეშე — მსუბუქი, გამაგრილებელი და ჯანსაღი. კრემისებური კონსისტენცია, კვერცხის ნაზი გემო და კამის არომატი ქმნიან უნიკალურ, გემრიელ კერძს.

წინასწარი დრო
15 წთ
მომზადების დრო
25 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 500 გ - მაწონი
  • 500 გ - წყალი
  • 2 თავი - ხახვი
  • 50გ - მოხარშული ბრინჯი
  • 50 გ - კარაქი
  • 2 ს.კ. - ფქვილი
  • 2 ც - კვერცხი
  • გემოვნებით - კამა
  • გემოვნებით მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია220
ცილა12 გ
ნახშირწყლები18 გ
ცხიმი12 გ
ბოჭკო1 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

მაწვნის სუპი მომზადების წესი

  1. 1

    ხახვი წვრილად დავჭრათ.

  2. 2

    ჩავყაროთ ქვაბში და მოვხრაკოთ კარაქში.

  3. 3

    მაწონს დავასხათ თბილი წყალი და კარგად გავთქვიფოთ.

  4. 4

    ჩავასხათ მოშუშულ ხახვში.

  5. 5

    ადუღებამდე განუწყვეტლივ ვურიოთ ხის კოვზით, რომ არ აიჭრას.

  6. 6

    ჩავამატოთ მოხარშული ბრინჯი (თუ იყენებთ) და დავამატოთ კარაქი.

  7. 7

    ცალკე ჭურჭელში კვერცხს დავუმატოთ პურის ფქვილი და კარგად ავთქვიფოთ.

  8. 8

    ათქვეფილი კვერცხი თანდათანობით ჩავუშვათ ქვაბში.

  9. 9

    თან განუწყვეტლივ ვურიოთ, რომ კვერცხი არ აიჭრას.

  10. 10

    ჩავყაროთ წვრილად დაჭრილი კამა და მარილი.

  11. 11

    როგორც კი ადუღებას დააპირებს, გამოვრთოთ.

  12. 12

    მივირთვათ თბილად ან ცივად, სურვილისამებრ.

Chef's Tips

  • განუწყვეტლივ აურიეთ, რომ მაწონი და კვერცხი არ აიჭრას.
  • მაწონს თბილ წყალს ამატებთ, რომ უკეთ გაიხსნას.
  • ბრინჯი არჩევითია - შეგიძლიათ გააკეთოთ მის გარეშეც.
  • არ ადუღოთ კვერცხის დამატების შემდეგ - აიჭრება.
  • კამა ბოლოს დაამატეთ, რომ არ დაკარგოს არომატი. ასევე შეგიძ₾იათ დაამატოთ ოხრახუში ან რეჰანი
  • შეგიძლიათ მიირთვათ როგორც ცხელი, ისე ცივი - ორივე ვარიანტი გემრიელია.

რატომაა მაწვნის სუპი სასარგებლო

  • მაწონი შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავების ჯანმრთელობას, საჭმლის მომნელებელ სისტემას, წონის რეგულირებას და ქოლესტერინის დონის შემცირებას სისხლში.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ბრინჯი არ შეიცვას გლუტენს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და გულის ჯანმრთელობას. ამაღლებს სეროტონინს - კარგ ხასიათზე მომყვან ჰორმონს. არეგულირებს მადას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • კამა მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინებითა და მინერალებით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”