გასპაჩო - ბოსტნეულის სუპ-პიურე

გასპაჩო - ბოსტნეულის სუპ-პიურე

ცნობილი ესპანური ცივი სუპი გასპაჩო — გამაგრილებელი, მსუბუქი და ჯანსაღი ბოსტნეულის პიურე. იდეალურია ზაფხულის ცხელ დღეებში, სავსე ვიტამინებით და ბუნებრივი გემოთი.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
3 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 3 ც - პომიდორი
  • 2 ც - კიტრი
  • 1 ც - მწვანე ბულგარული წიწაკა
  • 1 ც - წითელი ბულგარული წიწაკა
  • 2 კბილი - ნიორი
  • გემოვნებით - მარილი
  • გემოვნებით - პური კრუტონებისთვის
  • 12.კ - ზეითუნის ზეთი
  • გემოვნებით - მწვანილი (ბაზილიკი, ქინძი)

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია120
ცილა3 გ
ნახშირწყლები18 გ
ცხიმი4 გ
ბოჭკო4 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

გასპაჩო - ბოსტნეულის სუპ-პიურე მომზადების წესი

  1. 1

    პური დავჭრათ პატარა კუბიკებად.

  2. 2

    გავხუხოთ ღუმელში 100 გრადუსზე ოქროსფრად, რომ კრუტონები მიიღოთ.

  3. 3

    პომიდორი გავფცქვნათ და დავჭრათ ნაჭრებად.

  4. 4

    კიტრი გავთალოთ და დავჭრათ.

  5. 5

    ბულგარულ წიწაკებს გამოვაცალოთ თესლი და დავჭრათ.

  6. 6

    პომიდორი, კიტრი, ორივე ბულგარული წიწაკა, ნიორი და მარილი ერთად ჩავდოთ ბლენდერში.

  7. 7

    დავაბლენდეროთ ერთგვაროვან, გლუვ პიურემდე.

  8. 8

    დავამატოთ ზეითუნის ზეთი.

  9. 9

    გავაციოთ მაცივარში მინიმუმ 1-2 საათი.

  10. 10

    მივირთვათ ცივად, პურის გახუხულ კუბიკებთან (კრუტონებთან) ერთად.

  11. 11

    სურვილისამებრ მოვაყაროთ ახალი მწვანილი (ბაზილიკი, ქინძი).

Chef's Tips

  • გასპაჩო უკეთესია გაციებული - წინასწარ მოამზადეთ და გააციეთ.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა ძმარი ან ლიმონის წვენი დამატებითი გემოსთვის.
  • თუ გინდათ უფრო თხევადი კონსისტენცია, დაამატეთ ცოტა წყალი ან ბოსტნეულის ბულიონი.
  • შეგიძლიათ მოაყაროთ დაჭრილი კიტრი, პომიდორი და კრუტონები გაფორმებისთვის.
  • იდეალურია ზაფხულის სეზონზე, როცა ბოსტნეული ახალი და წვნიანია.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ ავოკადო

რატომაა გასპაჩო - ბოსტნეულის სუპ-პიურე სასარგებლო

  • პომიდორი მდიდარია C ვიტამინით, ლიკოპენითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობას და იმუნიტეტს.
  • კიტრი მდიდარია წყლით, ვიტამინ K-თი და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს ჰიდრატაციას, კანის ჯანმრთელობას და საჭმლის მონელებას.
  • ბულგარული წიწაკა მდიდარია C ვიტამინით, ანტიოქსიდანტებითა და ბეტა-კაროტინით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, კანის ჯანმრთელობას და ანთების შემცირებას.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს, სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ზეითუნის ზეთი მდიდარია ჯანსაღი ცხიმებით, ვიტამინ E-თი და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და კანის ნუტრიენტურ უზრუნველყოფას.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”