ქათმის ბულიონი რეცეპტი

ქათმის ბულიონი

ტრადიციული ქათმის ბულიონი - ნაზი ქათმის ხორცი სტაფილოთი, კარტოფილითა და ბრინჯით. თბილი, საკმაოდ მდიდარი და ჯანსაღი წვნიანი კერძი, რომელიც იდეალურია ყველა სეზონში.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
70 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 ც - ახალგაზრდა ქათამი
  • 1 ც - მოზრდილი სტაფილო
  • 3 ც - საშუალო კარტოფილი
  • 2 თავი - ხახვი
  • 1 ჩ.ჭიქა - ბრინჯი
  • გემოვნებით - კამა
  • გემოვნებით - მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია320
ცილა28 გ
ნახშირწყლები35 გ
ცხიმი8 გ
ბოჭკო3 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ქათმის ბულიონი მომზადების წესი

  1. 1

    ქათამი გავრეცხოთ და დავჭრათ ნაჭრებად.

  2. 2

    ჩავალაგოთ მოზრდილ ქვაბში.

  3. 3

    დავასხათ წყალი და მოვხარშოთ.

  4. 4

    პირველი ადუღებისას მოყენებული ქაფი მოვაშოროთ.

  5. 5

    ქათამი თითქმის რომ მოიხარშება (დაახლოებით 40 წუთი), დავუმატოთ გათლილი და რგოლებად დაჭრილი სტაფილო.

  6. 6

    დავამატოთ მთლიანი გარეცხილი ხახვები.

  7. 7

    კარტოფილი გავთალოთ და დავჭრათ ოთხ ნაწილად.

  8. 8

    ჩავამატოთ ბულიონს.

  9. 9

    15 წუთის შემდეგ დავამატოთ გარჩეული და გარეცხილი ბრინჯი.

  10. 10

    ვხარშოთ ბრინჯის და კარტოფილის მზადყოფნამდე (დაახლოებით 20 წუთი).

  11. 11

    ბოლოს დავუმატოთ წვრილად დაჭრილი კამა და მარილი გემოვნებით.

  12. 12

    გადმოვდგათ და დავაყოვნოთ რამდენიმე წუთი.

  13. 13

    მივირთვათ ცხელი, პურთან ერთად.

Chef's Tips

  • შეგიძლიათ გააკეთოთ კარტოფილის გარეშეც - უფრო მსუბუქი ვერსიისთვის.
  • ღრმა თეფშზე გადმოღებისას ჯერ ამოიღეთ ქათმის ხორცი, გაძენძეთ და შემდეგ დაასხით წვნიანი.
  • პირველი ადუღებისას ქაფის მოშორება აუცილებელია გამჭვირვალე ბულიონისთვის.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ დაფნის ფოთოლი და შავი პილპილი დამატებითი არომატისთვის.
  • ბულიონი უკეთესია დაბალ ცეცხლზე ნელა მოხარშოთ.
  • თუ უფრო სქელ წვნიანს ამჯობინებთ, დაამატეთ მეტი ბრინჯი.
  • ბულიონი შესანიშნავად ინახება მაცივარში 2-3 დღე.
  • იდეალურია გაციების და გრიპის დროს.

რატომაა ქათმის ბულიონი სასარგებლო

  • ქათამი შეიცავს ყველაზე დიდი რაოდენობით ცილას. ის არის კუნთოვანი მასისა და ენერგიის წყარო. ადვილად მონელებადია.
  • კარტოფილი კარგი ენერგიის წყაროა, მდიდარია C ვიტამინით, კალიუმით და ფოლიუმის მჟავით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და საჭმლის მონელებას.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ბრინჯი არ შეიცვას გლუტენს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და გულის ჯანმრთელობას. ამაღლებს სეროტონინს - კარგ ხასიათზე მომყვან ჰორმონს. არეგულირებს მადას.
  • კამა მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინებითა და მინერალებით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”