ქათმის ჩიხირთმა რეცეპტი

ქათმის ჩიხირთმა

ტრადიციული ქართული წვნიანი კერძი — ნაზი ქათმის ხორცი კრემისებურ კვერცხიან და ძმრიან სოუსში. არომატული და გემრიელი კერძი, რომელიც განსაკუთრებით სასიამოვნოა ნაბახუსევზე.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
60 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 ც - ქათამი
  • 4 თავი - ხახვი
  • 2 ს.კ. - პურის ფქვილი
  • 5-6 ც - კვერცხი
  • გემოვნებით - ქინძი
  • გემოვნებით - მარილი
  • გემოვნებით - ძმარი
  • გემოვნებით - ერბო ან კარაქი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია380
ცილა35 გ
ნახშირწყლები12 გ
ცხიმი22 გ
ბოჭკო1 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ქათმის ჩიხირთმა მომზადების წესი

  1. 1

    გასუფთავებული და გარეცხილი ქათამი მოვათავსოთ ქვაბში.დავასხათ წყალი და მოვხარშოთ.

  2. 2

    მოხარშული ქათამი ბულიონიდან ამოვიღოთ და მოვაყაროთ მარილი.

  3. 3

    დავჭრათ ნაჭრებად და გავაციოთ.

  4. 4

    ბულიონი გადავწუროთ და შევინახოთ.

  5. 5

    წვრილად დაჭრილი ხახვი მოვშუშოთ ერბოში ან კარაქში.

  6. 6

    დავამატოთ ფქვილი და 3-4 წუთი ვშუშოთ განუწყვეტლივ მორევით.

  7. 7

    მოთუშულ ხახვსა და ფქვილში ჩავალაგოთ დაჭრილი ქათამი.

  8. 8

    დავასხათ ბულიონი და წამოვადუღოთ ხშირი მორევით.

  9. 9

    ცალკე ჭურჭელში ავთქვიფოთ კვერცხი და დავამატოთ ძმარი.

  10. 10

    გათქვეფილ კვერცხში ნელ-ნელა ვამატოთ ბულიონის წვენი და თან სულ ვურიოთ, რომ არ აიჭრას.

  11. 11

    ბულიონიანი ათქვეფილი კვერცხი ჩავუშვათ ქვაბში და ისევ განუწყვეტლივ ვურიოთ.

  12. 12

    როგორც კი ადუღებას დააპირებს, გამოვრთოთ.

  13. 13

    დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ქინძი და მარილი.

  14. 14

    მივირთვათ ცხლად, პურთან ერთად.

Chef's Tips

  • კვერცხის დამატებისას განუწყვეტლივ აურიეთ, რომ არ აიჭრას.
  • ბულიონს ნელ-ნელა ამატებთ გათქვეფილ კვერცხში, რომ თანდათანობით გათბეს.
  • ძმრის ნაცვლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ლიმონის წვენი ან ორივე.
  • შეგიძლიათ ათქვეფილი კვერცხი პირდაპირ ბულიონში ჩაამატოთ და თან ურიოთ, მაგრამ არ უნდა დუღდეს. ამ შემთხვევაში ძმარი ბოლოს დაამატეთ, გამორთულ ბულიონში.
  • თუ ძალიან სქელია, დაამატეთ მეტი ბულიონი.
  • ქინძი ბოლოს დაამატეთ, რომ არ დაკარგოს არომატი.

რატომაა ქათმის ჩიხირთმა სასარგებლო

  • ქათამი შეიცავს ყველაზე დიდი რაოდენობით ცილას. ის არის კუნთოვანი მასისა და ენერგიის წყარო. ადვილად მონელებადია.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”