
გემრიელი და ხრაშუნა კარტოფილის ბურთულები გამდნარი ყველით შიგნით - იდეალური სნექი ან გარნირი. ოქროსფერი დაბრაწული გარედან და ნაზი, ყველიანი შიგნიდან, რომელსაც ოჯახის ყველა წევრი შეიყვარებს.
კარტოფილი გავთალოთ და კარგად გავრეცხოთ.
დავჭრათ თხელ რგოლებად და მოვხარშოთ.
ხარშვის დროს მოყენებული ქაფი მოვაშოროთ.
ყველი დავჭრათ პატარა კუბიკებად.
ღრმა თეფშზე გავთქვიფოთ კვერცხი.
მეორე ღრმა თეფშზე დავყაროთ საფანელი
მოხარშულკარტოფილს დავამატოთ მარილი და კარაქის ნაჭრები და კარგად დავსრისოთ კარტოფილის საჭყლეტით ან ჩანგლით.
კარგად ავურიოთ, რომ ერთგვაროვანი, ფაფუკი პიურე მივიღოთ.
ავიღოთ პიურეს გუნდა და დავიდოთ ხელისგულზე.
შუაში ჩავდოთ ყველის კუბიკი.
პიურე გარშემო შემოვაკრათ და გავაკეთოთ ბურთულა, რომ ყველი სრულად დაიფაროს.
ტაფა გავაცხელოთ და დავასხათ საკმარისი ზეთი.
ბურთულა ჯერ ამოვავლოთ გათქვეფილ კვერცხში.
შემდეგ ამოვავლოთ საფანელში ყველა მხრიდან.
შევწვათ ცხელ ზეთში ყველა მხრიდან ოქროსფერ ფერამდე.
ამოვიღოთ და დავალაგოთ ლანგარზე ზედმეტი ზეთის მოსაცილებლად.
მივირთვათ თბილი.

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”