კარტოფილის ბურთულები ყველით რეცეპტი

კარტოფილის ბურთულები ყველით

გემრიელი და ხრაშუნა კარტოფილის ბურთულები გამდნარი ყველით შიგნით - იდეალური სნექი ან გარნირი. ოქროსფერი დაბრაწული გარედან და ნაზი, ყველიანი შიგნიდან, რომელსაც ოჯახის ყველა წევრი შეიყვარებს.

წინასწარი დრო
35 წთ
მომზადების დრო
25 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ - კარტოფილი
  • 300 გ - სულგუნი ან ყველი
  • 100 გ - კარაქი
  • 2 ც - კვერცხი
  • 100 გ - საფანელი
  • საჭიროებისამებრ - ზეთი შესაწვავად
  • გემოვნებით - მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია380
ცილა14 გ
ნახშირწყლები42 გ
ცხიმი18 გ
ბოჭკო3 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

კარტოფილის ბურთულები ყველით მომზადების წესი

  1. 1

    კარტოფილი გავთალოთ და კარგად გავრეცხოთ.

  2. 2

    დავჭრათ თხელ რგოლებად და მოვხარშოთ.

  3. 3

    ხარშვის დროს მოყენებული ქაფი მოვაშოროთ.

  4. 4

    ყველი დავჭრათ პატარა კუბიკებად.

  5. 5

    ღრმა თეფშზე გავთქვიფოთ კვერცხი.

  6. 6

    მეორე ღრმა თეფშზე დავყაროთ საფანელი

  7. 7

    მოხარშულკარტოფილს დავამატოთ მარილი და კარაქის ნაჭრები და კარგად დავსრისოთ კარტოფილის საჭყლეტით ან ჩანგლით.

  8. 8

    კარგად ავურიოთ, რომ ერთგვაროვანი, ფაფუკი პიურე მივიღოთ.

  9. 9

    ავიღოთ პიურეს გუნდა და დავიდოთ ხელისგულზე.

  10. 10

    შუაში ჩავდოთ ყველის კუბიკი.

  11. 11

    პიურე გარშემო შემოვაკრათ და გავაკეთოთ ბურთულა, რომ ყველი სრულად დაიფაროს.

  12. 12

    ტაფა გავაცხელოთ და დავასხათ საკმარისი ზეთი.

  13. 13

    ბურთულა ჯერ ამოვავლოთ გათქვეფილ კვერცხში.

  14. 14

    შემდეგ ამოვავლოთ საფანელში ყველა მხრიდან.

  15. 15

    შევწვათ ცხელ ზეთში ყველა მხრიდან ოქროსფერ ფერამდე.

  16. 16

    ამოვიღოთ და დავალაგოთ ლანგარზე ზედმეტი ზეთის მოსაცილებლად.

  17. 17

    მივირთვათ თბილი.

Chef's Tips

  • პიურე უნდა გაგრილდეს, რომ ბურთულების ფორმირება უფრო ადვილი იყოს.
  • ყველი კარგად დაფარეთ პიურით, რომ შეწვრისას არ გამოვიდეს.
  • შეგიძლიათ გამოიყენოთ სხვადასხვა სახის ყველი - მოცარელა, ჩედარი ან მიქსი.
  • ზეთი საკმარისად გახურებული უნდა იყოს, რომ ბურთულები სწრაფად შეიწვას.
  • პიურეს შეგიძლიათ დაამატოთ ნიორი, კამა ან შავი პილპილი დამატებითი გემოსთვის.
  • ბურთულები შეიძლება წინასწარ მოამზადოთ და გააყინოთ, შემდეგ საჭიროებისამებრ შეწვათ.
  • გემრიელია ნებისმიერ სოუსთან ერთად.

რატომაა კარტოფილის ბურთულები ყველით სასარგებლო

  • კარტოფილი კარგი ენერგიის წყაროა, მდიდარია C ვიტამინით, კალიუმით და ფოლიუმის მჟავით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და საჭმლის მონელებას.
  • ყველი მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ B12-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების ჯანმრთელობას, კბილების სიძლიერეს და ენერგიას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”