ბადრიჯანი ნიგვზით

ბადრიჯანი ნიგვზით

ნიგვზიანი ბადრიჯანი — ტრადიციული ქართული კერძი, რომელშიც შემწვარ ბადრიჯანს კმაზავენ ნიგვზიანი სანელებლებით. სუფრისთვის იდეალური აპეტაიზერი ან მეორე კერძი, ბროწეულის მარცვლებით მორთული.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
50 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ — ბადრიჯანი
  • 1.5–2 ჩ.ჭიქა — ნიგოზი
  • 1/2 ჩ.კ. — უცხო სუნელი
  • 1.2 ჩ.კ. — ხმელი ქინძი
  • 2 ს.კ. — ძმარი
  • 2 საშუალო თავი — ხახვი
  • გემოვნებით — აჯიკა ან წიწაკა და მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია320
ცილა10 გ
ნახშირწყლები15 გ
ცხიმი28 გ
ბოჭკო6 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ბადრიჯანი ნიგვზით მომზადების წესი

  1. 1

    ბადრიჯანს მოვაჭრათ ყუნწები, გავრეცხოთ და დავჭრათ სიგრძეზე 3-4 ნაჭრად.მოვაყაროთ მარილი და გავაჩეროთ 30-40 წთ.

  2. 2

    როდესაც ყავისფერი წვეთები გამოუვა, გავწუროთ,შევმაშრალოთ ქაღალდის ხელსახოცით და შევწვათ ცხელ ზეთში.

  3. 3

    მოვხრაკოთ წვრილად დაჭრილი ხახვი.

  4. 4

    გატარებულ ნიგოზს დავუმატოთ მოხრაკული ხახვი, ხმელი ქინძი, უცხო სუნელი, მარილი, გატარებული ნიორი, აჯიკა ან დაფქული წითელი წიწაკა, ავურიოთ, დავამატოთ ძმარი და ისევ ავურიოთ.

  5. 5

    გაგრილებულ შემწვარ ბადრიჯნის ნაჭრებს წავუსვათ ნიგვზიანი მასა მთელ სიგრძეზე და გადავკეცოთ.

  6. 6

    გარედან ოდნავ წავუსვათ ნიგვზიანი მასა კანის დასაფარად.

  7. 7

    გადავიტანოთ თეფშზე და მოვაყაროთ ბროწეულის მარცვლები.

Chef's Tips

  • მომზადება შესაძლებელია ხახვის გარეშე.
  • ბადრიჯანი ნაზად გაწურე, რომ ფორმა არ დაკარგოს.
  • სერვირებისთვის შეგიძლია ბადრიჯანს დაუფინო სალათის ფოთლები.

რატომაა ბადრიჯანი ნიგვზით სასარგებლო

  • ბადრიჯანი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინ B-თი და ცელულოზით. ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.
  • ნიგოზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ანტიოქსიდანტებით, მაგნიუმითა და ცილებით. სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის, ტვინის ჯანმრთელობისთვის, ანთების შემცირებისა და კანისთვის.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”