ბადრიჯანი ბროწეულით და სუნელებით რეცეპტი

ბადრიჯანი ბროწეულით და სუნელებით

ქართული ბადრიჯნის სალათა - შემწვარი ბადრიჯანი ბროწეულის მარცვლებით, ხახვითა და არომატული სუნელებით. გემრიელი, ჯანსაღი და მსუბუქი კერძი, რომელიც შესანიშნავია როგორც ცივად ზაფხულში, ისე ზამთრისთვის შენახული.

წინასწარი დრო
40 წთ
მომზადების დრო
40 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ - ბადრიჯანი
  • 2 თავი - ხახვი
  • საჭიროებისამებრ ზეთი
  • 2 ს.კ. - ძმარი
  • 1 ჩ.კ. - უცხო სუნელი
  • 0.5 ჩ.კ. - ხმელი ქინძი
  • 1 ც - ბროწეული
  • გემოვნებით მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია180
ცილა4 გ
ნახშირწყლები22 გ
ცხიმი9 გ
ბოჭკო6 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ბადრიჯანი ბროწეულით და სუნელებით მომზადების წესი

  1. 1

    ბადრიჯანი გავრეცხოთ და დავჭრათ რგოლებად .

  2. 2

    მოვაყაროთ მარილი და გავაჩეროთ სულ ცოტა 30 წუთი.

  3. 3

    ყავისფერ წვენს რომ გამოუშვებს, კარგად გავწუროთ.

  4. 4

    ღრმა ტაფაში ან განიერ ქვაბში ჩავასხათ ზეთი და გავახუროთ.

  5. 5

    ჩავყაროთ ბადრიჯნის რგოლები და შევწვათ.

  6. 6

    ბადრიჯანს ცოტა რომ დააკლდება და რბილი გახდება, დავამატოთ ალყა-ალყა დაჭრილი ხახვი და ერთად მოვთუშოთ.

  7. 7

    ხახვი ნახევრად რომ მოითუშება, გადავდგათ ცეცხლიდან.

  8. 8

    გავაგრილოთ ოთახის ტემპერატურამდე.

  9. 9

    ძმარში კარგად ავურიოთ უცხო სუნელი, ხმელი ქინძი და მარილი.

  10. 10

    მოვასხათ გაგრილებულ ბადრიჯანს.

  11. 11

    მოვაყაროთ ბროწეულის მარცვლები და კარგად ავურიოთ

Chef's Tips

  • ხახვი უნდა იყოს ოდნავ მოთუშული.
  • შეგიძლიათ მოაყაროთ დაფშვნილი ყველი ან დაჭრილი მწვანილი დამატებითი გემოსთვის.
  • რამდენიმე კვირით შესანახად: ბადრიჯანს წვავთ ბევრ ზეთში, არ ელოდებით გაგრილებას და კმაზავთ ცხელს.
  • შემდეგ მზა ბადრიჯანს აწყობთ სტერილურ ქილებში მჭიდროდ და ასხამთ ცხელ ზეთს.
  • ბადრიჯნის მარილში გაჩერება აუცილებელია, რომ მწარე წვენი გამოვიდეს.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ ნიორი უფრო გამოკვეთილი გემოსთვის.
  • სალათა უკეთესია ცოტა ხანი გააჩეროთ, რომ გემო კარგად გაუჯდეს.

რატომაა ბადრიჯანი ბროწეულით და სუნელებით სასარგებლო

  • ბადრიჯანი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინ B-თი და ცელულოზით. ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”