ვაშლის კექსი

ვაშლის კექსი

არომატული და ფაფუკი ვაშლის კექსი — მარტივად მოსამზადებელი დესერტი, რომლის არომატი მთელ სახლს ავსებს. მაწონი და კარაქი აძლევს სირბილეს, ხოლო ვაშლი — ბუნებრივ სიტკბოს და სინოტივეს.

წინასწარი დრო
30 წთ
მომზადების დრო
1 სთ
პორცია
8
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 4 ცალი — კვერცხი
  • 1.5 ჭიქა — შაქარი
  • 150 გ — კარაქი ან საკონდიტრო მარგარინი
  • 400 მლ — მაწონი
  • 4 ჭიქა — ფქვილი
  • 1 ჩ.კ. — სოდა
  • 1 ს.კ. — ძმარი
  • გემოვნებით — ვანილი
  • გემოვნებით — შაქრის პუდრი მოსაყრელად
  • 1 ცალი — ვაშლი (თხლად დაჭრილი)
  • გემოვნებით — ლიმონის ან ფორთოხლის კანი (სასურველია)

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია420
ცილა7 გ
ნახშირწყლები58 გ
ცხიმი18 გ
ბოჭკო2 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ვაშლის კექსი მომზადების წესი

  1. 1

    კარაქი ან მარგარინი გაადნე დაბალ ცეცხლზე და გადადგი, როცა მთლიანად სითხე გახდება.

  2. 2

    ღუმელი გააცხელე 180 გრადუსამდე და მოათავსე საცხობი ფორმა გასაცხელებლად.

  3. 3

    კვერცხი და შაქარი კარგად ათქვიფე მიქსერით, სანამ მსუბუქი და ფაფუკი მასა გახდება.

  4. 4

    სოდას დაასხი ძმარი, დაუმატე მაწონს და მოურიე.

  5. 5

    მაწვნის ნარევი ჩაამატე ათქვეფილ კვერცხში და აურიე.

  6. 6

    დაუმატე ფქვილი და ვანილი, ნელა მოურიე ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.

  7. 7

    ჩაახეხე ლიმონის ან ფორთოხლის კანი არომატისთვის.

  8. 8

    გამდნარი კარაქი ჩაამატე ცომში და კარგად მოურიე.

  9. 9

    ცხელი ფორმა გამოიღე ღუმელიდან, ჩაასხი ძირითადი ცომი, ზემოდან დაალაგე თხლად დაჭრილი ვაშლის ნაჭრები.

  10. 10

    აცხვე 180 გრადუსზე დაახლოებით 1 საათის განმავლობაში, სანამ ზედაპირი მოიბრაწება.

  11. 11

    გაგრილებულ კექსს მოაყარე შაქრის პუდრი და მიირთვი ჩაისთან

Chef's Tips

  • კექსის უკეთ ამოსასვლელად, გამოიყენე ოთახის ტემპერატურის კვერცხი და მაწონი.
  • შეგიძლია დაამატო დარიჩინი მეტი არომატისთვის.
  • უფრო ინტენსიური ვაშლის გემოსთვის და სინოტივესთვის, ვაშლის ნაჭრები ცომშიც ჩაამატე ჩასხმის დროს.

რატომაა ვაშლის კექსი სასარგებლო

  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • მაწონი შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავების ჯანმრთელობას, საჭმლის მომნელებელ სისტემას, წონის რეგულირებას და ქოლესტერინის დონის შემცირებას სისხლში.
  • ვაშლი მდიდარია ცელულოზით, C ვიტამინით და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, იმუნიტეტის გაძლიერებას და ორგანიზმის დეტოქსიკაციას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”