წიწილა მაყვალში რეცეპტი

წიწილა მაყვალში

ქართული ტრადიციული კერძი - შემწვარი წიწილა არომატულ ისრიმ-მაყვლის სოუსში. უნიკალური, ტკბილ-მომჟავო გემო და მდიდარი არომატი, რომელიც ნებისმიერ სუფრას საზეიმოს გახდის.

წინასწარი დრო
25 წთ
მომზადების დრო
40 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 ც მოზრდილი წიწილა ან ახალგაზრდა ქათამი
  • 500 გ - მაყვალი
  • 150 გ - მკვახე ყურძენი
  • 4 კბილი - ნიორი
  • 2 ჩ.კ. - შაქარი
  • 150 მლ - წყალი
  • გემოვნებით - ქინძი
  • გემოვნებით - ომბალო
  • გემოვნებით - პიტნა
  • გემოვნებით - მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია420
ცილა35 გ
ნახშირწყლები32 გ
ცხიმი18 გ
ბოჭკო6 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

წიწილა მაყვალში მომზადების წესი

  1. 1

    გარეცხილ და გასუფთავებულ წიწილას მოვაყაროთ მარილი და შევბრაწოთ სურვილისამებრ.

  2. 2

    სასურველია დავჭრათ ოთხ ნაწილად და შევწვათ ტაფაში.

  3. 3

    შევწვათ ტაფაში ზეთზე ორივე მხრიდან ოქროსფერ ფერამდე.

  4. 4

    მაყვალი, ყურძენი, ნიორი, შაქარი, ქინძი, ომბალო, პიტნა და წყალი მოვათავსოთ ბლენდერში.

  5. 5

    დავაბლენდეროთ ერთგვაროვან მასამდე.

  6. 6

    შემდეგ გავატაროთ საცერში ან წვრილ საწურში, რომ ერთგვაროვანი სოუსი მივიღოთ.

  7. 7

    სოუსი გადავასხათ ქვაბში და ოდნავ შევათბოთ.

  8. 8

    შემწვარი წიწილის ნაჭრები ჩავალაგოთ შესაფერის ჭურჭელში.

  9. 9

    მოვასხათ თბილი მაყვლის სოუსი და გავაჩეროთ რამდენიმე წუთი.

  10. 10

    მივირთვათ თბილად ან ოთახის ტემპერატურაზე, პურთან ან მჭადთან ერთად.

Chef's Tips

  • მაყვალი უნდა იყოს მწიფე და ხარისხიანი უკეთესი გემოსთვის.
  • შეგიძლიათ სოუსს დაამატოთ ცოტა თაფლი დამატებითი სიტკბოსთვის.
  • წიწილა კარგად შევწვათ, რომ ხორცი კარგად მოხარშული იყოს.
  • სოუსი შეგიძლიათ წინასწარ მოამზადოთ და შეინახოთ მაცივარში.
  • ეს კერძი იდეალურია საზეიმო სუფრისთვის - ლამაზი და უგემრიელესი.
  • შეგიძლიათ გამოიყენოთ როგორც ახალი, ისე გაყინული მაყვალი.

რატომაა წიწილა მაყვალში სასარგებლო

  • ქათამი შეიცავს ყველაზე დიდი რაოდენობით ცილას. ის არის კუნთოვანი მასისა და ენერგიის წყარო. ადვილად მონელებადია.
  • მაყვალი C და K ვიტამინების მდიდარი წყაროა. ასევე მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, როგორიცაა ანტოციანინები, რასაც აქვს ანთების საწინააღმდეგო და ანტიმიკრობლი ეფექტი. მაყვალი ხელს უწყობს ტვინის ფუნქციონირებას, გულის ჯანმრთელობას, საჭნლის მომნელებელ სისტემას და შაქრის დონის რეგულაციას სისხლში. შეიცავს ბევრ ბოჭკოს, რაც არეგულირებს ნივთიერებათა ცვლას და მადას.
  • ყურძენი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, E, C ვიტამინით და კალიუმით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, სითხის ბალანსს და კანის ელასტიურობას.
  • რძე მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ D-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების განვითარებას, კბილების ჯანმრთელობას და კუნთების შენარჩუნებას.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”