
ქართული ტრადიციული კერძი - შემწვარი წიწილა არომატულ ისრიმ-მაყვლის სოუსში. უნიკალური, ტკბილ-მომჟავო გემო და მდიდარი არომატი, რომელიც ნებისმიერ სუფრას საზეიმოს გახდის.
გარეცხილ და გასუფთავებულ წიწილას მოვაყაროთ მარილი და შევბრაწოთ სურვილისამებრ.
სასურველია დავჭრათ ოთხ ნაწილად და შევწვათ ტაფაში.
შევწვათ ტაფაში ზეთზე ორივე მხრიდან ოქროსფერ ფერამდე.
მაყვალი, ყურძენი, ნიორი, შაქარი, ქინძი, ომბალო, პიტნა და წყალი მოვათავსოთ ბლენდერში.
დავაბლენდეროთ ერთგვაროვან მასამდე.
შემდეგ გავატაროთ საცერში ან წვრილ საწურში, რომ ერთგვაროვანი სოუსი მივიღოთ.
სოუსი გადავასხათ ქვაბში და ოდნავ შევათბოთ.
შემწვარი წიწილის ნაჭრები ჩავალაგოთ შესაფერის ჭურჭელში.
მოვასხათ თბილი მაყვლის სოუსი და გავაჩეროთ რამდენიმე წუთი.
მივირთვათ თბილად ან ოთახის ტემპერატურაზე, პურთან ან მჭადთან ერთად.

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”