სომხური ქადა

სომხური ქადა

ფუმფულა, არომატული და ოდნავ ქერქიანი სომხური ქადა — ტრადიციული ტკბილი პურეული, რომელიც ქერისებრი გულსართით და მსუბუქი ვანილის არომატით იგემება. იდეალურია დილის ყავასთან ან სადღესასწაულო სუფრაზე.

წინასწარი დრო
4 სთ + 20 წთ
მომზადების დრო
40 წთ
პორცია
10
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 5 ჭიქა - ფქვილი
  • 400 გ - კარაქი
  • 500 მლ - მაწონი
  • 1 ც - კვერცხი
  • 1 ჩ/კ - სოდა
  • 1 ს/კ - ძმარი
  • გემოვნებით ვანილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია450
ცილა8 გ
ნახშირწყლები55 გ
ცხიმი22 გ
ბოჭკო1 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

სომხური ქადა მომზადების წესი

  1. 1

    კარაქის ნახევარი გამოიღე მაცივრიდან და ჩახეხე ჯამში.

  2. 2

    დაამატე 3 ჭიქა ფქვილი და ხელით მოზილე, სანამ ფშვნადი და ფხვიერი მასა არ მიიღება.

  3. 3

    შეურიე მაწონი (1 ს.კ. შეინახე ზემოდან წასასმელად), სოდა ძმრით და ვანილი.

  4. 4

    კარგად მოზილე ცომი, შეახვიე ფოლგაში და მოათავსე მაცივარში 4 საათით.

  5. 5

    გულსართის მოსამზადებლად — გაადნე კარაქის მეორე ნახევარი ტაფაზე, თბილზე დაამატე 2 ჭიქა ფქვილი და ურიე დაბალ ცეცხლზე, სანამ ოდნავ ვარდისფერი გახდება.

  6. 6

    შემდეგ დაამატე შაქარი და ვანილი, ურიე ერთგვაროვანი ტექსტურის მიღებამდე.

  7. 7

    გაციებული ცომი გაყავი 4 ნაწილად, თითოეული გააბრტყელე თხლად და მოაყარე გულსართი.

  8. 8

    გადაახვიე რულეტივით, დაჭერი ფიგურული დანით და გადაუსვი მაწონთან ათქვეფილი კვერცხი.

  9. 9

    გამოაცხვე 180°C ტემპერატურაზე დაახლოებით 30-40 წუთის განმავლობაში, სანამ ზედაპირი ოქროსფერი გახდება.

Chef's Tips

  • ჩასახეხი კარაქი ცივი უნდა იყოს
  • გულსართის მომზადებისას კარაქი ცხელი არ უნდა იყოს, რათა ფქვილი არ დაიწვას.
  • შენელებული ცეცხლი უზრუნველყოფს სასიამოვნო არომატს და სწორი ტექსტურას.
  • ცომი მაცივარში გააჩერე მინიმუმ 4 საათით, რომ ფენოვანი სტრუქტურა ჩამოყალიბდეს.

რატომაა სომხური ქადა სასარგებლო

  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • მაწონი შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავების ჯანმრთელობას, საჭმლის მომნელებელ სისტემას, წონის რეგულირებას და ქოლესტერინის დონის შემცირებას სისხლში.
  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”