მარწყვის ტორტი კლასიკური

მარწყვის ტორტი კლასიკური

ნაზი ბისკვიტის ფენები, ჰაეროვანი შარლოტის კრემი და წვნიანი მარწყვი — კლასიკური დესერტი, რომელიც ყოველთვის ბავშვობის ტკბილ მოგონებებს აღგიძრავს.

წინასწარი დრო
60 წთ
მომზადების დრო
35 წთ
პორცია
10
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 🥚 ბისკვიტი:
  • კვერცხი — 6 ცალი
  • შაქარი — 180 გ
  • ფქვილი — 150 გ
  • სახამებელი — 30 გ
  • ვანილი — 1 ჩ.კ.
  • მარილი — წვეთი
  • 🍓 კრემი:
  • რძე — 250 მლ
  • კვერცხის გული — 2 ცალი
  • შაქარი — 150 გ
  • ფქვილი — 1 ს.კ.
  • კარაქი — 200 გ (რბილი)
  • ვანილი — 1 ჩ.კ.
  • 🍓 სხვა:
  • მარწყვი — გემოვნებით
  • სიროფი (წყალი + შაქარი + ლიმონის წვეთი) — ბისკვიტის დასასველებლად

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია420
ცილა7 გ
ნახშირწყლები47 გ
ცხიმი22 გ
ბოჭკო1.5 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

მარწყვის ტორტი კლასიკური მომზადების წესი

  1. 1

    ბისკვიტი: ცილა გულებისგან გამოყავი და თქვიფე მარილთან ერთად. ნელ-ნელა დაუმატე გულები და შაქარი. ბოლოს ფქვილი და სახამებელი ფრთხილად შეურიე. გამოაცხვე 180°C-ზე 30–35 წუთი.

  2. 2

    კრემი: რძის ნახევარი გააცხელე. ცალკე აურიე გული, შაქარი და ფქვილი რძის მეორე ნახევართან. ჩაასხი ცხელ რძეში და ურიე დაბალ ცეცხლზე, სანამ სქელდება. გააციე. რბილი კარაქი თქვიფე და ნელ-ნელა შეურიე.

  3. 3

    შეკრება: ბისკვიტის ფენები მსუბუქად დაასველე სიროფით. თითო ფენაზე წაუსვი კრემი და გადაანაწილე დაჭრილი მარწყვი. მთელ ტორტს წაუსვი კრემი და მარწყვით დაამშვენე.

Chef's Tips

  • ბისკვიტი კარგად გააციე, რომ მარტივად გაიჭრას.
  • შეგიძლია კრემში დაუმატო ცოტაოდენი ლიმონის ცედრა მეტი სიგრილისთვის.
  • მარწყვი ზემოდან უმჯობესია სერვირების წინ დაამატო, რომ წვენი არ გამოუშვას.

რატომაა მარწყვის ტორტი კლასიკური სასარგებლო

  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • რძე მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ D-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების განვითარებას, კბილების ჯანმრთელობას და კუნთების შენარჩუნებას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • მარწყვი მდიდარია C ვიტამინით, ანტიოქსიდანტებით და ცელულოზით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, კანის ნაზყოფას და ანთების შემცირებას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”