
ქართული ტრადიციული კერძი - საქონლის ხორცი ბულგარული წიწაკითა და პომიდვრის სოუსიტ. მდიდარი, არომატული და ფერადი კერძი, რომელიც ოჯახური სუფრის საყვარელი არჩევანია.
ხორცი კარგად გავრეცხოთ და დავჭრათ პატარა ნაჭრებად.
ჩავაწყოთ ქვაბში, დავასხათ ცოტა წყალი.
მოვშუშოთ დაბალ ცეცხლზე 15-20 წუთი.
შემდეგ დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ხახვი.
დავუმატოთ კარაქი ან ერბო და ერთად მოვხრაკოთ რამდენიმე წუთი.
ბულგარულ წიწაკებს გამოვაცალოთ თესლი და დავჭრათ.
დავამატოთ დაჭრილი ბულგარული წიწაკა და ყველაფერი ერთად მოვთუშოთ.
პომიდორს დავასხათ მდუღარე წყალი და გავაჩეროთ რამდენიმე წუთი, რათა ადვილად გაიფრცქვნას.
.
პომიდორის კანი მოვაშოროთ და რბილობი დავჭრათ მცირე ზომებზე.
მოხრაკულ ხორცს დავუმატოთ 1 სუფრის კოვზი ტომატის პასტა.
ოდნავ მოვხრაკოთ 1-2 წუთი.
დავასხათ პომიდორის რბილობი და კარგად ავურიოთ.
ვხარშოთ ზომიერ ცეცხლზე 20-25 წუთი, რომ ხორცი კარგად მოიხარშოს.
დავამატოთ ხმელი ქინძი, უცხო სუნელი, დანაყილი ან დაჭყლეტილი ნიორი.
დავამატოთ აჯიკა ან წიწაკა და მარილი გემოვნებით.
ვადუღოთ კიდევ 5 წუთი, რომ გემო კარგად გაუჯდეს.
სუფრაზე მიტანის წინ მოვაყაროთ დაჭრილი ახალი ქინძი.
მივირთვათ ცხლად, პურთან, მოხარშულ ბრნიჯთან, კარტოფილის პიურესთან ან სხვა გარნირთან ერთად.

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”