ძროხის ხორცის სუპი რეცეპტი

ძროხის ხორცის სუპი

ქართული ტრადიციული მდიდარი ხორცის სუპი - ძროხის ხორცი, ბოსტნეული და მაკარონით. მაგიერი, საკმაოდ გემრიელი და ჯანსაღი, რომელიც ენერგიით ავსებს და აცხელებს ცივ დღეებში.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
90 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ - ძროხის ხორცი
  • 2 თავი - ხახვი
  • 2 ც - სტაფილო
  • 3ც - კარტოფილი
  • 1 ჩ.ჭიქა - ვერმიშელი, მაკარონი ან ბრინჯი
  • 2 ც - პომიდორი
  • გემოვნებით ოხრახუში
  • გემოვნებით კამა
  • გემოვნებით ნიახური
  • გემოვნებით წიწაკა
  • გემოვნებით მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია380
ცილა32 გ
ნახშირწყლები28 გ
ცხიმი14 გ
ბოჭკო3 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ძროხის ხორცის სუპი მომზადების წესი

  1. 1

    გავრეცხოთ და დავჭრათ ძროხის ხორცის მკერდი ან ძვლიანი ხორცის ნაჭრები.

  2. 2

    მოვათავსოთ მოზრდილ ქვაბში.

  3. 3

    დავასხათ ცივი წყალი და დავდგათ მოსახარშად.

  4. 4

    პირველი ადუღებისას მოყენებული ქაფი მოვხადოთ.

  5. 5

    ხორცი ნახევრად რომ მოიხარშება (დაახლოებით 30- 40 წუთი), ჩავუმატოთ მთელ-მთელი გარეცხილი ხახვები.

  6. 6

    დავამატოთ მსხვილად დაჭრილი გათლილი სტაფილო და დიდ კუბიკებად დაჭრილი კარტოფილი.

  7. 7

    ვხარშოთ კიდევ 20 წუთი.

  8. 8

    მოხარშული ხახვი, კარტოფილი და სტაფილო დროებით ამოვიღოთ.

  9. 9

    ჩავამატოთ ბრინჯი ან ვერმიშელი ან მაკარონი.

  10. 10

    5 წუთის დუღილის შემდეგ დავუმატოთ კანგაცლილი დაჭყლეტილი პომიდორი ან 1 სუფრის კოვზი ტომატის პასტა.

  11. 11

    კიდევ 5 წუთის დუღილის შემდეგ დავუმატოთ წვრილად დაჭრილი ოხრახუში, კამა და ნიახური.

  12. 12

    ჩავაბრუნოთ ხახვი, კარტოფილი და სტაფილო.

  13. 13

    დავამატოთ მარილი და წიწაკა გემოვნებით.

  14. 14

    მოვურიოთ და გადმოვდგათ.

  15. 15

    მივირთვათ ცხელი, პურთან ერთად.

Chef's Tips

  • ძვლიანი ხორცის გამოყენება უფრო სასარგებლო ბულიონს იძლევა.
  • შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნებისმიერი მაკარონის ფორმა -გრძელი, ვერმიშელი, ბაბოტა ან პატარა მაკარონი.
  • ბრინჯის გამოყენებისას სუპი უფრო გასქელდება.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ დაფნის ფოთოლი, ნიორი ან შავი პილპილი დამატებითი არომატისთვის.
  • მწვანილი ბოლოს დაამატეთ, რომ არ დაკარგოს არომატი.
  • სუპი შესანიშნავად ინახება მაცივარში 2-3 დღე და შეიძლება გაყინვაც.

რატომაა ძროხის ხორცის სუპი სასარგებლო

  • ხორცი ცილის უმნიშვნელოვანესი წყაროა და მისი მოხმარებით ორგანიზმი უზრუნველყოფილია ყველა იმ ამინომჟავათი, რომელთა მიღებაც მცენარეული საკვებიდან შეუძლებელია .
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • კარტოფილი კარგი ენერგიის წყაროა, მდიდარია C ვიტამინით, კალიუმით და ფოლიუმის მჟავით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და საჭმლის მონელებას.
  • ბრინჯი არ შეიცვას გლუტენს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და გულის ჯანმრთელობას. ამაღლებს სეროტონინს - კარგ ხასიათზე მომყვან ჰორმონს. არეგულირებს მადას.
  • პომიდორი მდიდარია C ვიტამინით, ლიკოპენითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობას და იმუნიტეტს.
  • ოხრახუში მდიდარია A, C, და K ვიტამინებით. ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას, ძვლების სიმყარეს, საჭმლის მონელებას. აქვს შარდმდენი ეფექტი
  • კამა მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინებითა და მინერალებით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”