საქონლის ხორცის ჩახოხბილი რეცეპტი

საქონლის ხორცის ჩახოხბილი

ტრადიციული ქართული კერძი - საქონლის ნაზი ხორცი პომიდვრის სოუსში, ხახვითა და არომატული მწვანილებით. მდიდარი, წვნიანი და უგემრიელესი, იდეალურია ოჯახურ ან საზეიმო სუფრაზე.

წინასწარი დრო
15 წთ
მომზადების დრო
50 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ - საქონლის ხორცი
  • 3-4 - თავი ხახვი
  • 1 კგ - პომიდორი
  • 1-2 კბილი - ნიორი
  • გემოვნებით - ქინძი
  • გემოვნებით - ოხრახუში
  • გემოვნებით - წიწაკა
  • გემოვნებით - მარილი
  • გემოვნებით - კარაქი ან ერბო

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია420
ცილა36 გ
ნახშირწყლები14 გ
ცხიმი24 გ
ბოჭკო4 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

საქონლის ხორცის ჩახოხბილი მომზადების წესი

  1. 1

    ხორცი კარგად გავრეცხოთ და დავჭრათ პატარა ნაჭრებად.

  2. 2

    ჩავაწყოთ ქვაბში, დავასხათ ცოტა წყალი.

  3. 3

    მოვშუშოთ დაბალ ცეცხლზე 15-20 წუთი.

  4. 4

    შემდეგ დავამატოთ არც ძალიან წვრილად დაჭრილი ხახვი.

  5. 5

    დავუმატოთ კარაქი ან ერბო და ერთად მოვხრაკოთ.

  6. 6

    სანამ ხორცი ითუშება, პომიდორს დავასხათ მდუღარე წყალი და გავაჩეროთ რამდენიმე წუთი, რათა კანი ადვილად მოვშორდეს.

  7. 7

    პომიდორს მოვაშოროთ კანი და პომიდორის რბილობი დავჭრათ მცირე ზომებზე.

  8. 8

    დავასხათ მოხრაკულ ხორცსა და ხახვს.

  9. 9

    კარგად ავურიოთ.

  10. 10

    ვხარშოთ ზომიერ ცეცხლზე 20-25 წუთი, რომ ხორცი კარგად მოიხარშოს.

  11. 11

    დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ქინძი, ოხრახუში, დანაყილი ან დაჭყლეტილი ნიორი.

  12. 12

    დავამატოთ წიწაკა ან აჯიკა და მარილი გემოვნებით.

  13. 13

    ვადუღოთ კიდევ 5 წუთი, რომ გემო კარგად გაუჯდეს.

  14. 14

    სუფრაზე მიტანის წინ კიდევ მოვაყაროთ დაჭრილი ახალი მწვანილი (ქინძი, ოხრახუში).

  15. 15

    მივირთვათ ცხლად, პურთან ან გარნირთან ერთად.

Chef's Tips

  • თუ პომიდორი არ არის საკმარისად წვნიანი, დაამატეთ ცოტა წყალი.
  • ნაკლებად მძაფრი გემოსთვის შეგიძ₾იათ ნიორი ამოიღოთ
  • ჩახოხბილი უკეთესია დაბალ ცეცხლზე ნელა მოხარშოთ - ხორცი უფრო რბილი გამოდის.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ წითელი და მწვანე წიწაკა დამატებითი გემოსთვის.
  • მწვანილი ბოლოს დაამატეთ, რომ არ დაკარგოს არომატი.
  • ჩახოხბილი მეორე დღეს კიდევ უფრო გემრიელია, როცა გემო კარგად გამოიხატება.
  • იდეალურია ბრინჯთან, კარტოფილის პიურესთან ან პურთან ერთად.
  • საქონლის ხორცისთვის აირჩიეთ რბილი ნაწილი.

რატომაა საქონლის ხორცის ჩახოხბილი სასარგებლო

  • ხორცი ცილის უმნიშვნელოვანესი წყაროა და მისი მოხმარებით ორგანიზმი უზრუნველყოფილია ყველა იმ ამინომჟავათი, რომელთა მიღებაც მცენარეული საკვებიდან შეუძლებელია .
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • პომიდორი მდიდარია C ვიტამინით, ლიკოპენითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობას და იმუნიტეტს.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს
  • ოხრახუში მდიდარია A, C, და K ვიტამინებით. ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას, ძვლების სიმყარეს, საჭმლის მონელებას. აქვს შარდმდენი ეფექტი
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”