
ქართული ტრადიციული კერძი - ნაზი მწვანე ლობიო ხახვითა და კვერცხით. კარაქიანი, არომატული და ჯანსაღი კერძი, რომელიც შესანიშნავია რაციონის გასამრავალფეროვნებად.
მწვანე ლობიო გავარჩიოთ და გავრეცხოთ.
დავტეხოთ სამ-ოთხ ნაწილად და ჩავყაროთ ქვაბში.
წყალი ცალკე ავადუღოთ.
დავასხათ ლობიოს იმდენი მდუღარე წყალი, რომ ოდნავ ფარავდეს.
ვხარშოთ ზომიერ ცეცხლზე, სანამ ლობიო დარბილდება.
როდესაც ლობიო მოიხარშება და წყალი ჩაშრება, ჩავყაროთ წვრილად დაჭრილი ხახვი.
დავამატოთ კარაქი.
მოვშუშოთ ნელ ცეცხლზე, სანამ ხახვი და ლობიო კარგად მოიშუშება.
დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ქინძი, კამა, ოხრახუში, რეჰანი, მარილი.
კარგად ავურიოთ.
კვერცხი ცალკე ჯამში გავათქვიფოთ.
დავასხათ ათქვეფილი კვერცხი ლობიოს, მაგრამ არ მოვურიოთ.
რამდენიმე ადგილას დანით ჩავჩხვლიტოთ, რომ კვერცხი ჩაიწოვოს.
ზედაპირი ოდნავ მოვასწოროთ.
გადმოვდგათ ცეცხლიდან და დავაყოვნოთ რამდენიმე წუთი.
მივირთვათ თბილი, პურთან ერთად.

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”