
ქართული ხარჩოს მეგრული ვერსია — ნიგვზიანი სოუსით, რომელიც კრემისებურ და მდიდარ გემოს აძლევს ტრადიციულ ხარჩოს. უნიკალური, არომატული და უგემრიელესი.
გარეცხილი და დაჭრილი ქათამი ან ძროხის ხორცი მოვხარშოთ მოზრდილ ქვაბში.
ხორცი რომ მოიხარშება, წვენი გადავასხათ სხვა ჭურჭელში და გადავწუროთ.
წვრილად დაჭრილი ხახვი ჩავყაროთ ქვაბში და ხორცთან ერთად მოვშუშოთ დაბალ ცეცხლზე კარაქში
ნიგოზი, ქინძი, ნიორი, წიწაკა და მარილი კარგად დავნაყოთ ან გავატაროთ ბლენდერში.
ნიგვზის ნარევი გავხსნათ ბულიონის წვენში თანდათანობით.
დავასხათ მოთუშულ ხახვსა და ხორცს.
როგორც კი წამოდუღდება, დავამატოთ ხმელი ქინძი და უცხო სუნელი და გამოვრთოთ.
მივირთვათ ცხლად, პურთან ან ღომთან ერთად.

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”