მჟაუნას სალათი მჭადის ბურთულებით და ხილით

მჟაუნას სალათი მჭადის ბურთულებით და ხილით

გრილი და არომატული საზაფხულო სალათა — მჟაუნას ფოთლები, ტკბილი ხილი და ხრაშუნა მჭადის ბურთულები ქმნიან განსაკუთრებულ გემოს ბალანსს. მსუბუქი, ცივი და შესაფერისი ცხელ დღეებში მისართმევად.

წინასწარი დრო
15 წთ
მომზადების დრო
1 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 200 გ - მჟაუნა
  • 2 ც - ატამი
  • 2 ც - პომიდორი
  • 100 გ - მარწყვი
  • 100 გ - ფეტა ან სხვა ყველი
  • გემოვნებით მჭადის ბურთულები
  • გემოვნებით რეჰანი
  • გემოვნებით სეზამის მარცვლები
  • გემოვნებით ბალზამიკოს სოუსი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია210
ცილა7 გ
ნახშირწყლები22 გ
ცხიმი10 გ
ბოჭკო3 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

მჟაუნას სალათი მჭადის ბურთულებით და ხილით მომზადების წესი

  1. 1

    ყველა ინგრედიენტი კარგად გარეცხე და მოამზადე.

  2. 2

    მჟაუნას და რეჰანის მთლიან ფოთლებს დაუმატე დაჭრილი ატამი, პომიდორი და მარწყვი.

  3. 3

    მოაყარე მსხვილად დაფშვნილი ფეტა ან სხვა რბილი ყველი.

  4. 4

    ჩაამატე მჭადის ბურთულები და ბალზამიკოს სოუსი.

  5. 5

    მოაყარე სეზამის მარცვლები და ფრთხილად აურიე.

  6. 6

    მიირთვი ცივად, იდეალურია ზაფხულის დღეებში.

Chef's Tips

  • თუ გინდა უფრო მსუბუქი ვარიანტი, ფეტას ნაცვლად გამოიყენე თხის ყველი.
  • შეგიძლია დაამატო ცოტაოდენი ლიმონის წვენი დამატებითი სიმჟავისთვის.
  • შეგიძლია დაამატო თხილი, ნუში ან ნიგოზი დამატებითი ენერგიის წყაროსთვის.

რატომაა მჟაუნას სალათი მჭადის ბურთულებით და ხილით სასარგებლო

  • მჟაუნა ხელს უწყობს ორგანიზმიდან მავნე ტოქსინების გამოდევნას. მდიდარია ვიტამინებით A,C, B, K. C ვიტამინის მაღალი შემცველობა აძლიერებს იმუნიტეტს და ხელს უშლის დაბერების პროცესს. მასში შემავალი მჟაუნჟავა და ბოჭკო ასტიმულირებს მეტაბოლიზმს, ამცირებს შეკრულობას
  • ატამი მდიდარია A და C ვიტამინებით, რომლებიც აძლიერებს იმუნიტეტს და თვალების ჯანმრთელობას. ის ასევე შეიცავს კალიუმს, კალციუმს, ანტიოქსიდანტებს და აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი
  • პომიდორი მდიდარია C ვიტამინით, ლიკოპენითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობას და იმუნიტეტს.
  • მარწყვი მდიდარია C ვიტამინით, ანტიოქსიდანტებით და ცელულოზით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, კანის ნაზყოფას და ანთების შემცირებას.
  • ყველი მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ B12-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების ჯანმრთელობას, კბილების სიძლიერეს და ენერგიას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”