კექსი კაკაოთი

კექსი კაკაოთი

ფუმფულა და არომატული კაკაოიანი კექსი — ნაზი სტრუქტურა და შოკოლადის მსუბუქი გემო ტკბილი დილისთვის ან ჩაისთან საუბრებისთვის შესანიშნავი არჩევანია.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
60 წთ
პორცია
8
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 4 ცალი — კვერცხი
  • 1.5 ჭიქა — შაქარი
  • 150 გ — კარაქი ან საკონდიტრო მარგარინი
  • 400 მლ — მაწონი
  • 4 ჭიქა — ფქვილი
  • 3 სუფრის კოვზი — კაკაო
  • 1 ჩაის კოვზი — სოდა
  • 1 სუფრის კოვზი — ძმარი
  • გემოვნებით — ვანილი
  • გემოვნებით — შაქრის პუდრი მოსაყრელად

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია420
ცილა7 გ
ნახშირწყლები58 გ
ცხიმი18 გ
ბოჭკო2 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

კექსი კაკაოთი მომზადების წესი

  1. 1

    კარაქი ან მარგარინი გაადნე დაბალ ცეცხლზე და გადადგი, როცა მთლიანად სითხე გახდება.

  2. 2

    ღუმელში მოათავსე საცხობი ფორმა გასაცხელებლად, 180 გრადუსზე

  3. 3

    კვერცხი და შაქარი კარგად ათქვიფე მიქსერით, სანამ მსუბუქი მასა გახდება.

  4. 4

    სოდას დაასხი ძმარი, დაუმატე მაწონს და მოურიე.

  5. 5

    მაწვნის ნარევი ჩაამატე ათქვეფილ კვერცხში და აურიე.

  6. 6

    დაუმატე ფქვილი და ვანილი, ნელა მოურიე ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.

  7. 7

    გამდნარი კარაქის მცირე ნაწილი დატოვე ჯამში, დანარჩენი ჩაამატე ცომში.

  8. 8

    ჯამში დარჩენილ კარაქში ჩაამატე 3 სუფრის კოვზი კექსის მასა და დაუმატე კაკაო.

  9. 9

    ცხელი ფორმა გამოიღე ღუმელიდან, ჩაასხი ძირითადი ცომი, შემდეგ შუაში ჩაამატე კაკაოიანი მასა და გადაანაწილე წრიული მოძრაობით.

  10. 10

    აცხვე 180 გრადუსზე დაახლოებით 1 საათი, სანამ ზედაპირი მოიბრაწება.

  11. 11

    გაგრილებულ კექსს მოაყარე შაქრის პუდრი.

Chef's Tips

  • კექსის უკეთ ამოსასვლელად, გამოიყენე ოთახის ტემპერატურის კვერცხი და მაწონი.
  • შეგიძლია დაამატო თხილი ან ქიშმიში დამატებითი ტექსტურისთვის.
  • შეგიძლია დაამატო ლიმონის ან ფორთოხლის კანის ცედრა მეტი არომატისთვის
  • თუ გინდა უფრო ინტენსიური შოკოლადის გემო, გაზარდე კაკაოს რაოდენობა 1 სუფრის კოვზით.

რატომაა კექსი კაკაოთი სასარგებლო

  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • მაწონი შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავების ჯანმრთელობას, საჭმლის მომნელებელ სისტემას, წონის რეგულირებას და ქოლესტერინის დონის შემცირებას სისხლში.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”