ქათმის ჩახოხბილი რეცეპტი

ქათმის ჩახოხბილი

ტრადიციული ქართული კერძი — ქათმის ხორცი პომიდვრის სოუსში, ხახვითა და არომატული მწვანილებით. ნაზი, წვნიანი და უგემრიელესი, იდეალურია პურთან ან გარნირთან ერთად.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
50 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 ც - ქათამი
  • 4 თავი - ხახვი
  • 1 კგ - პომიდორი
  • 100 გ - კარაქი
  • გემოვნებით - ქინძი
  • გემოვნებით - რეჰანი
  • გემოვნებით - პილპილი
  • გემოვნებით - მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია380
ცილა32 გ
ნახშირწყლები15 გ
ცხიმი22 გ
ბოჭკო4 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ქათმის ჩახოხბილი მომზადების წესი

  1. 1

    გასუფთავებული და გარეცხილი ქათამი დავჭრათ ნაჭრებად.

  2. 2

    ჩავაწყოთ ქვაბში, დავასხათ ცოტა წყალი და მოვშუშოთ დაბალ ცეცხლზე.

  3. 3

    შემდეგ დავამატოთ სიგრძეზე დაჭრილი ხახვი.

  4. 4

    დავუმატოთ კარაქი ან ერბო და ერთად მოვხრაკოთ.

  5. 5

    პომიდორი გავხეხოთ სახეხზე ან გავატაროთ ხორცსაკეპ მანქანში ან ბლენდერში.

  6. 6

    დავასხათ ქათმის ხორცს და კარგად ავურიოთ.

  7. 7

    ვხარშოთ ზომიერ ცეცხლზე 20-25 წუთი, რომ ხორცი კარგად მოიხარშოს.

  8. 8

    შევაზავოთ წვრილად დაჭრილი ქინძით, რეჰანით, პილპილით და მარილით.

  9. 9

    ვხარშოთ კიდევ 5 წუთი, რომ გემო კარგად გამოიხატოს.

  10. 10

    სუფრაზე მიტანის წინ კიდევ მოვაყაროთ დაჭრილი ცოცხალი მწვანილი.

  11. 11

    მივირთვათ ცხლად, პურთან ან გარნირთან ერთად.

Chef's Tips

  • შეგიძლიათ დაამატოთ 2 კბილი დაჭყლეტილი ნიორი.
  • თუ პომიდორი არ არის საკმარისად წვნიანი, დაამატეთ ცოტა წყალი.
  • ჩახოხბილი უკეთესია დაბალ ცეცხლზე ნელა მოხარშოთ.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ წითელი და მწვანე წიწაკა დამატებითი გემოსთვის.
  • მწვანილი ბოლოს დაამატეთ, რომ არ დაკარგოს არომატი.
  • ჩახოხბილი მეორე დღეს კიდევ უფრო გემრიელია.

რატომაა ქათმის ჩახოხბილი სასარგებლო

  • ქათამი შეიცავს ყველაზე დიდი რაოდენობით ცილას. ის არის კუნთოვანი მასისა და ენერგიის წყარო. ადვილად მონელებადია.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • პომიდორი მდიდარია C ვიტამინით, ლიკოპენითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობას და იმუნიტეტს.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”