კარტოფილის ღვეზელი რეცეპტი

კარტოფილის ღვეზელი

ტრადიციული კარტოფილის ღვეზელი - კარტოფილის ნაზი გულსართით, ხახვითა და კამით. ხრაშუნა გარედან და რბილი შიგნიდან, უგემრიელესი საუზმე ან სნექი ნებისმიერ დროს.

წინასწარი დრო
50 წთ
მომზადების დრო
30 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ - კარტოფილი
  • 1 თავი - ხახვი
  • გემოვნებით - კამა
  • გემოვნებით - შავი პილპილი
  • 1 ჩაის ჭიქა - კეფირი
  • 0.5 ჩაის ჭიქა ზეთი - ცომისთვის
  • 3 ჩაის ჭიქა - ფქვილი
  • 10 გ - საფუარი
  • 1 ს.კ. - შაქარი
  • 1 ჩ.კ. - მარილი
  • ზეთი შესაწვავად

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია380
ცილა8 გ
ნახშირწყლები58 გ
ცხიმი14 გ
ბოჭკო4 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

კარტოფილის ღვეზელი მომზადების წესი

  1. 1

    კეფირი ოდნავ შევათბოთ.

  2. 2

    დავამატოთ ზეთი, საფუარი, მარილი და შაქარი.

  3. 3

    კარგად ავურიოთ, რომ ყველაფერი გაიხსნას.

  4. 4

    თანდათან დავამატოთ ფქვილი და კარგად შევაზილოთ რბილ ცომამდე.

  5. 5

    ცომიან თასს გადავაფაროთ და გავაჩეროთ დაახლოებით 30 წუთი თბილ ადგილას.

  6. 6

    კარტოფილი გავთალოთ და მოვხარშოთ.

  7. 7

    ხახვი დავჭრათ წვრილად და მოვხრაკოთ ზეთში.

  8. 8

    მოხარშული კარტოფილი კარგად დავსრისოთ კარტოფილის საჭყლეტით ან ჩანგლით.

  9. 9

    დავამატოთ მოხრაკული ხახვი, წვრილად დაჭრილი კამა, შავი პილპილი და მარილი.

  10. 10

    კარგად ავურიოთ და გავაციოთ.

  11. 11

    ამოსული ცომი ერთხელ გადავზილოთ.

  12. 12

    თითებზე წავისვათ ზეთი.

  13. 13

    ზეთიანი ხელებით ცომისგან გავაკეთოთ მოგრძო გუნდები.

  14. 14

    შუაში ჩავდოთ კარტოფილის გულსართი.

  15. 15

    შემოვუკრათ პირები და კარგად დავხუროთ.

  16. 16

    ტაფაში ჩავასხათ დიდი რაოდენობით ზეთი და გავაცხელოთ.

  17. 17

    შევწვათ ღვეზელები საშუალო ცეცხლზე ორივე მხრიდან ოქროსფერ ფერამდე.

  18. 18

    ამოვიღოთ და დავალაგოთ ლანგარზე ზედმეტი ზეთის მოსაცილებლად.

  19. 19

    მივირთვათ ცხლად.

Chef's Tips

  • ცომი კარგად უნდა ამოვიდეს - თბილ ადგილას გააჩერეთ.
  • კარტოფილის გულსართი არ უნდა იყოს ძალიან თხევადი - დაჭყლეტვამდე ზედმეტი სითხე გადაუსხით.
  • ღვეზელის პირები კარგად დახურეთ, რომ გულსართი არ გამოვიდეს.
  • ზეთი კარგად უნდა იყოს გახურებული, მაგრამ არა ძალიან ცხელი.
  • ტაფა უმჯობესია ღრმა იყოს
  • შეგიძლიათ გააკეთოთ ხახვის ან კამის გარეშეც

რატომაა კარტოფილის ღვეზელი სასარგებლო

  • კარტოფილი კარგი ენერგიის წყაროა, მდიდარია C ვიტამინით, კალიუმით და ფოლიუმის მჟავით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და საჭმლის მონელებას.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • კამა მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინებითა და მინერალებით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”