ინდაურის საცივი

ინდაურის საცივი

საცივი ტრადიციული ქართული კერძია, რომელსაც განსაკუთრებულად ნაზ და არომატულ გემოს ინდაურის ხორცი ანიჭებს. იდეალურია სადღესასწაულო სუფრისთვის და კარგად ეხამება როგორც ცივი, ისე ცხელი კერძების მრავალფეროვნებას.

წინასწარი დრო
40 წთ
მომზადების დრო
90 წთ
პორცია
8
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 500 გ — ინდაური ან ქათამი
  • 500 გ — ნიგოზი
  • 4–5 თავი — ხახვი
  • 2 ჩაის კოვზი — ზაფრანა
  • 4 ჩაის კოვზი — უცხო სუნელი
  • 2 ჩაის კოვზი — ხმელი ქინძი
  • 3–4 ცალი — მიხაკი
  • 1 ჩაის კოვზი — დარიჩინი
  • 4 კბილი — ნიორი
  • 1 სუფრის კოვზი — ძმარი
  • 10 ჩაის ჭიქა — ნახარში ბულიონი
  • მარილი და წიწაკა — გემოვნებით

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია480
ცილა28 გ
ნახშირწყლები12 გ
ცხიმი38 გ
ბოჭკო3 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ინდაურის საცივი მომზადების წესი

  1. 1

    გაასუფთავე და გარეცხე ინდაური, მოათავსე ქვაბში, დაასხი წყალი და ნახევრად მოხარშე.

  2. 2

    ამოიღე ბულიონიდან, გადაიტანე თუნუქის ფურცელზე და შეწვი აირღუმელში.

  3. 3

    ბულიონს მოხადე ზედაპირზე შეგროვილი ცხიმი.

  4. 4

    ცხიმში მოშუშე ხორცსაკეპში გატარებული ხახვი, შუშვისას პერიოდულად დაუმატე ბულიონის ცხიმი.

  5. 5

    როცა ხახვი ოდნავ ვარდისფერს მიიღებს, ჩაასხი ისევ ბულიონში.

  6. 6

    ნიგოზი ორჯერ გაატარე ხორცსაკეპში. ზაფრანა მარილთან ერთად დანაყე, დაამატე ნიორი და აურიე ნიგოზს, სანამ ზეთს გამოყოფს.

  7. 7

    ცალკე დანაყე უცხო სუნელი, დარიჩინი, მიხაკი, ქინძის მარცვლები და წიწაკა. ეს ნარევი ნიგოზს შეურიე.

  8. 8

    ყველაფერი გახსენი თბილ ბულიონში, კარგად მოურიე, გაატარე საცერში და დაადგი ნელ ცეცხლზე.

  9. 9

    კვერცხის გული აურიე ძმარში. როცა საცივი თითქმის მზადაა, ნელა ჩაასხი და თან ურიე, რომ არ აიჭრას.

  10. 10

    მზადების ბოლოს დაუმატე ნაჭრებად დაჭრილი შემწვარი ინდაური. ადუღებისთანავე გადმოდგი ცეცხლიდან.

  11. 11

    გადმოიტანე ლანგარზე და სუფრაზე მიტანის წინ მოასხი ნიგვზის ზეთი.

Chef's Tips

  • ნიგოზის, სუნელების და ბულიონის ნაზავი შეგიძლია ბლენდერში გადაამუშაო ერთგვაროვანი მასის მისაღებად.
  • საცივი საუკეთესოა რამდენიმე საათით გაგრილების შემდეგ.
  • შეინახე მაცივარში მაქსიმუმ 3 დღე.

რატომაა ინდაურის საცივი სასარგებლო

  • ნიგოზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ანტიოქსიდანტებით, მაგნიუმითა და ცილებით. სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის, ტვინის ჯანმრთელობისთვის, ანთების შემცირებისა და კანისთვის.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს, სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”