ტრადიციული ქართული ფხალი ველური ეკალით — ნიგვზიანი, არომატული და უნიკალური გემოთი. ეკალას მომწვანო-იისფერი ფოთლები და ნიორ-ნიგვზიანი სოუსი ქმნიან განსაკუთრებულ, გემრიელ კერძს.
ეკალა გავარჩიოთ და კარგად გავრეცხოთ.
ჩავყაროთ ადუღებულ წყალში და მოვხარშოთ რბილად.
მოხარშული ეკალა გადავიტანოთ საწურზე.
დავასხათ ცივი წყალი ისე, რომ კარგად ფარავდეს და გავაჩეროთ 40 წუთი.
ხელით კარგად გავწუროთ ეკალა.
დავჭრათ ან ავკეპოთ ძირებიანად.
დავნაყოთ ან გავატაროთ ბლენდერში ნიგოზი, ნიორი და წიწაკა.
ნიგვზიანი მასა ავურიოთ ძმარში, დავამატოთ მარილი.
ჩავამატოთ წვრილად დაჭრილი ქინძი და ომბალო.
ეს მასა დავამატოთ დაკეპილ ეკალას და კარგად ავურიოთ.
გადავიტანოთ ტეფშზე და მოვაყაროთ დაჭრილი კამა.
მივირთვათ ცივად, პურთან ან მჭადთან.
„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”