ჩქმერული ქათმის

ჩქმერული ქათმის

ქათმის ჩქმერული ნაღებიან არომატულ სოუსში მოთავსებული შებრაწული ქათმის ნაჭრებია. ეს მადისამძღვრელი კერძი ნებისმერი ქართულის სუფრის მშვენებაა.

წინასწარი დრო
15 წთ
მომზადების დრო
30 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 ცალი — ქათამი (საშუალო ზომის)
  • 1–2 ჭიქა — რძე ან ნაღები
  • 3–4 კბილი — ნიორი
  • გემოვნებით — მარილი
  • საჭიროებისამებრ — კარაქი ან ზეთი შესაწვავად

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია520
ცილა42 გ
ნახშირწყლები4 გ
ცხიმი38 გ
ბოჭკო0 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ჩქმერული ქათმის მომზადების წესი

  1. 1

    ქათამი გარეცხე და დაჭერი მსხვილ ნაჭრებად ან გაჭერი ქვემოდან სიგრძეზე, რომ კარგად გაიშალოს.

  2. 2

    მოაყარე ცოტაოდენი მარილი.

  3. 3

    შეწვი კეცზე ღუმელში ან ტაფაზე კარაქში, სანამ ქათამი ოქროსფრად შეიბრაწება.

  4. 4

    შებრაწული ქათამი გადმოალაგე ცალკე ჭურჭელში.

  5. 5

    იმავე ტაფაზე დაასხი ნაღები ან რძე და დაუმატე გატარებული ან დაჭყლეტილი ნიორი.

  6. 6

    დაამატე მარილი და კარგად მოურიე, სანამ სოუსი გაცხელდება და ცოტათი შესქელდება. არ აადუღო.

  7. 7

    ცხელი სოუსი მოასხი ჭურჭელში მოთავსებულ ქათმის ნაჭრებს და მიაწოდე ცხლად.

Chef's Tips

  • ნაღებიან სოუსს შეგიძლია დაამატო აჯიკა ან წითელი დაფქული წიწაკა, რაც შესანიშნავ ფერს და პიკანტურ გემოს შესძენს.
  • თუ გირჩევნია მსუბუქი ვერსია, გამოიყენე რძე ნაღების ნაცვლად.
  • საუკეთესო შედეგისთვის გამოიყენე ახალი ქათამი და ნამდვილი კარაქი.

რატომაა ჩქმერული ქათმის სასარგებლო

  • რძე მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ D-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების განვითარებას, კბილების ჯანმრთელობას და კუნთების შენარჩუნებას.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს, სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”