ჩიზქეიქი ხილით ცხობის გარეშე

ჩიზქეიქი ხილით ცხობის გარეშე

ნაზი, ჰაეროვანი და გამაგრილებელი ჩიზქეიქი ხილით — მზადდება ცხობის გარეშე. იდეალურია ზაფხულისთვის — ხრაშუნა ორცხობილა, ხილის არომატი და მსუბუქი ხაჭოს კრემი ერთ დესერტში.

წინასწარი დრო
20 წთ
მომზადების დრო
3 სთ
პორცია
8
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 150გ კარაქი
  • 400 გ ხაჭო
  • 400 გ არაჟანი
  • 100 გ შაქარი
  • 15 გ ჩვეულებრივი ჟელატინი
  • 15 გ ხილის ჟელატინი
  • გემოვნებით ხილი (მარწყვი, კივი, ატამი ან სხვა)
  • 200 გ ორცხობილა

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია380
ცილა12 გ
ნახშირწყლები35 გ
ცხიმი20 გ
ბოჭკო1 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ჩიზქეიქი ხილით ცხობის გარეშე მომზადების წესი

  1. 1

    ორცხობილა დაფშვენი ერთგვაროვან ფხვნილამდე და შეურიე დამდნარი კარაქი.

  2. 2

    მიღებული მასა ჩაასხი მრგვალ ფორმაში და კარგად დატკეპნე, რომ დაფაროს ძირი.

  3. 3

    წყალში ჩაყარე ჟელატინი, დადგი დაბალ ცეცხლზე და ურიე გათბომამდე (არ აადუღო).

  4. 4

    ბლენდერში ათქვიფე ხაჭო, არაჟანი და შაქარი ერთგვაროვან მასად.

  5. 5

    დაამატე ოდნავ თბილი ჟელატინი და კარგად მოურიე.

  6. 6

    მიღებული კრემი დაასხი ორცხობილიან ფორმაში და მოათავსე მაცივარში დაახლოებით 1 საათით.

  7. 7

    ხილის ჟელატინი გახსენი წყალში დაბალ ცეცხლზე, ურიე კარგად, მაგრამ არ აადუღო.

  8. 8

    გაციებული ჩიზქეიქი ამოიღე მაცივრიდან, მორთე სასურველი ხილით და ფრთხილად დაასხი ფერადი ჟელატინი.

  9. 9

    დააბრუნე მაცივარში სულ მცირე 2 საათით, სანამ სრულად გამაგრდება.

Chef's Tips

  • შეგიძლია გამოიყენო ნებისმიერი სეზონური ხილი — მაგალითად ატამი ან ჟოლო.
  • თუ გსურს უფრო მყარად შეიკრას, გაზარდე ჟელატინის რაოდენობა 20 გ-მდე.
  • შეინახე მაცივარში 3 დღემდე.

რატომაა ჩიზქეიქი ხილით ცხობის გარეშე სასარგებლო

  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • ხაჭო მდიდარია ცილებით, კალციუმით და ფოსფორით. ხელს უწყობს ძვლების და კუნთების ჯანმრთელობას. არეგულირებს შაქრის რაოდენობას სისხლში. შეიცავს B12 ვიტამინს, რომელიც აუცილებელია ტვინის და სისხლის უჯრედებისთვის
  • არაჟანი შეიცავს პრობიოტიკებს, რაც აუმჯობესებს ნაწლავების ფუნქციონირებას. შეიცავს ჯანმრთელ ლიპიდებს, რაც არეგულირებს წონას და დევნის ჭარბ ცხიმს ორგანიზმიდან.
  • მარწყვი მდიდარია C ვიტამინით, ანტიოქსიდანტებით და ცელულოზით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, კანის ნაზყოფას და ანთების შემცირებას.
  • ატამი მდიდარია A და C ვიტამინებით, რომლებიც აძლიერებს იმუნიტეტს და თვალების ჯანმრთელობას. ის ასევე შეიცავს კალიუმს, კალციუმს, ანტიოქსიდანტებს და აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”