ვაშლები ცომში გამომცხვარი რეცეპტი

ვაშლები ცომში გამომცხვარი

კლასიკური დესერტი - მთლიანი ვაშლები რბილ ცომში გახვეული და გამომცხვარი, კარაქითა და დარიჩინით. თბილი, არომატული და უგემრიელესი, რომელიც ნაყინთან ერთად განსაკუთრებით გემრიელია.

წინასწარი დრო
25 წთ
მომზადების დრო
40 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 4 ც - ვაშლი
  • 100 გ - კარაქი
  • 400 მლ - არაჟანი
  • საჭიროებისამებრ ფქვილი (~400-500 გ)
  • 1 ც - კვერცხი
  • გემოვნებით - ვანილი
  • გემოვნებით - დარიჩინი
  • გემოვნებით - შაქარი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია420
ცილა6 გ
ნახშირწყლები68 გ
ცხიმი15 გ
ბოჭკო4 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ვაშლები ცომში გამომცხვარი მომზადების წესი

  1. 1

    ვაშლებს ფრთხილად ამოვაჭრათ გულები სპეციალური მოწყობილობით.

  2. 2

    მიღებულ ღრუში მოვათავსოთ კარაქის პატარა ნაჭერი.

  3. 3

    მოვაფრქვიოთ ვანილი.

  4. 4

    ცომისთვის კარაქი გავადნოთ და ავთქვიფოთ.

  5. 5

    დავუმატოთ არაჟანი და კარგად ავურიოთ.

  6. 6

    თანდათანობით დავამატოთ იმდენი ფქვილი, რომ შეიძლებოდეს ცომის გაბრტყელება.

  7. 7

    ცომი გავაბრტყელოთ დაახლოებით 1 სანტიმეტრის სისქეზე.

  8. 8

    დავჭრათ ოთხ ნაწილად (თითო ვაშლისთვის).

  9. 9

    თითოეული ვაშლი შევახვიოთ ცომში.

  10. 10

    თავი კარგად მოვუკრათ და გავაფორმოთ.

  11. 11

    ზედაპირზე წავუსვათ გათქვეფილი კვერცხის გული ფუნჯით.

  12. 12

    შევდგათ წინასწარ გახურებულ ღუმელში 180 გრადუსზე.

  13. 13

    გამოვაცხოთ 30-40 წუთი, სანამ ცომი ოქროსფერი არ გახდება.

  14. 14

    გამომცხვარ ვაშლებს მოვაყაროთ დარიჩინში შერეული შაქარი.

  15. 15

    მივირთვათ თბილად, სასურველია ვანილის ნაყინთან ერთად.

Chef's Tips

  • შეგიძლიათ გამოყენოთ მზა ფენოვანი ცომი
  • ცომში შეხვეული ვაშლები გამოცხობამდე მოათავსეთ საყინულეში 10-15 წუთით
  • დარიჩინში შერეული შაქრის ნაცვლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ყავისფერი ან თეთრი შაქარი.
  • ვაშლის გულში შეგიძლიათ ჩაამატოთ დაჭრილი ნიგოზი ან ნუში.
  • გამომცხვარ ვაშლებს შეგიძლიათ მოასხათ თაფლი, მარილიანი კარამელი, გამდნარი ნუთელა ან მურაბის წვენი.
  • გამოიყენეთ ნაკლებწვნიანი, მშრალი ვაშლის ჯიში, რათა ზედმეტმა წვენმა ცომი არ დაასველოს.
  • ცომი არ უნდა იყოს ძალიან თხელი - 1 სმ იდეალურია.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ ქიშმიში ან გამომშრალი ხილის პატარა ნაჭრები ვაშლის შიგნით.
  • დესერტი იდეალურია ვანილის ნაყინთან ან თხევადი კრემთან ერთად.
  • თუ ცომი ძალიან სწრაფად ბრაწდება, დაფარეთ ფოლგით ცხობის ბოლო 10 წუთი.

რატომაა ვაშლები ცომში გამომცხვარი სასარგებლო

  • ვაშლი მდიდარია ცელულოზით, C ვიტამინით და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, იმუნიტეტის გაძლიერებას და ორგანიზმის დეტოქსიკაციას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • არაჟანი შეიცავს პრობიოტიკებს, რაც აუმჯობესებს ნაწლავების ფუნქციონირებას. შეიცავს ჯანმრთელ ლიპიდებს, რაც არეგულირებს წონას და დევნის ჭარბ ცხიმს ორგანიზმიდან.
  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”