ტოლმა ვაზის ფოთლებში — ნაზი ხორცის გუნდები, შეხვეული ვაზის ფოთლებში მაწონთან ან არაჟანთან ერთად - თურქული, სომხური ან ბერძნული კერძია, რომელიც ქართულ სუფრასაც ამშვენებს.
გარეცხილი და დაჭრილი ძროხის ან ცხვრის ხორცი და ხახვი გავატაროთ ხორცსაკეპ მანქანაში ორჯერ.
დავუმატოთ შავი პილპილი, მარილი, კვერცხი, წვრილად დაჭრილი ქინძი და ოხრახუში.
კარგად ავზილოთ და გავაერთიანოთ ყველა ინგრედიენტი.
ვაზის ფოთოლი გავარჩიოთ და გავრეცხოთ.
დავასხათ მდუღარე წყალი და წამოვადუღოთ რამდენიმე წუთი.
წამოდუღებული ვაზის ფოთლები ამოვალაგოთ და ცალ-ცალკე გავაციოთ.
კაკლისოდენა ხორცის გუნდები შევახვიოთ ვაზის ფოთლებში ლამაზად.
ჩავაწყოთ შეხვეული ტოლმები ქვაბში მჭიდროდ, ერთმანეთის გვერდით.
დავასხათ წყალი, რომ დაფაროს, და დავდგათ მოსახარშად.
მოვხარშოთ ზომიერ ცეცხლზე დაახლოებით 50-60 წუთი.
მოხარშული ტოლმები ამოვალაგოთ ლანგარში ან თეფშზე.
მოვასხათ მაწონი ან არაჟანი და მივირთვათ ცხლად.
„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”