სოკო კარტოფილით გამომცხვარი

სოკო კარტოფილით გამომცხვარი

კარტოფილი და სოკო არაჟნით და ქონდარით, ფენებად გამომცხვარი ღუმელში — საოცრად არომატული და ნაზი კერძი, რომელიც იდეალურია სადილად ან ვახშმად.

წინასწარი დრო
30 წთ
მომზადების დრო
2 სთ
პორცია
4
რეიტინგი
4.9

ინგრედიენტები

  • 1 კგ — სოკო
  • 5-6 ცალი — დიდი კარტოფილი
  • 250 გ — არაჟანი ან მაიონეზი
  • გემოვნებით — ხმელი ქონდარი
  • გემოვნებით — შავი პილპილი
  • გემოვნებით — მარილი
  • სურვილისამებრ — ყველი დასახეხად
  • სურვილისამებრ — კამა მოსაყრელად

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია420
ცილა14 გ
ნახშირწყლები45 გ
ცხიმი25 გ
ბოჭკო4 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

სოკო კარტოფილით გამომცხვარი მომზადების წესი

  1. 1

    სოკო კარგად გარეცხე და დაჭერი მოგრძო ნაჭრებად.

  2. 2

    გადაიტანე ღრმა ტაფაში, დაამატე წყალი და ხარშე დაახლოებით 1 საათის განმავლობაში.

  3. 3

    ამ დროს მოხარშე კარტოფილი კანიანად, შემდეგ გააციე და გააცალე ქერქი.

  4. 4

    სოკოს მოხარშვის შემდეგ გადაწურე ზედმეტი წყალი, დაამატე ზეთი და ოდნავ მოხრაკე ოქროსფრამდე.

  5. 5

    დაუმატე ხმელი ქონდარი, შავი პილპილი და მარილი — აურიე და გამორთე ცეცხლი.

  6. 6

    კარტოფილი დაჭერი 0.5 სმ სისქის რგოლებად და გადაანაწილე ცეცხლგამძლე ფორმაში ერთ ფენად.

  7. 7

    მოაყარე მარილი და შავი პილპილი, შემდეგ დაამატე მოხრაკული სოკო ფენად.

  8. 8

    ზემოდან გადაანაწილე არაჟანი ან მაიონეზი და გაასწორე ზედაპირი.

  9. 9

    მოათავსე ღუმელში 200°C ტემპერატურაზე, სანამ ზედა ნაწილი არ შეწითლდება.

  10. 10

    მიტანის წინ მოაყარე დაჭრილი კამა და სურვილისამებრ — გახეხილი ყველი.

Chef's Tips

  • უფრო ჯანსაღი ვერსიისთვის გამოიყენე არაჟანი ან სქელი ნაღები მაიონეზის ნაცვლად.
  • შეგიძლია ღუმელში მოთავსებამდე მოაყარო გახეხილი ყველი
  • სოკო შეგიძლია მოხრაკო წვრილად დაჭრილ ხახვთან ერთად
  • სოკოს მოხრაკვისას შეგიძლია დაამატო სხვა სანელებლები მეტი არომატისთვის.

რატომაა სოკო კარტოფილით გამომცხვარი სასარგებლო

  • სოკო მდიდარია ვიტამინ D-თი, ცილებითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, ძვლების ჯანმრთელობას და კანის მდგომარეობას.
  • კარტოფილი კარგი ენერგიის წყაროა, მდიდარია C ვიტამინით, კალიუმით და ფოლიუმის მჟავით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და საჭმლის მონელებას.
  • არაჟანი შეიცავს პრობიოტიკებს, რაც აუმჯობესებს ნაწლავების ფუნქციონირებას. შეიცავს ჯანმრთელ ლიპიდებს, რაც არეგულირებს წონას და დევნის ჭარბ ცხიმს ორგანიზმიდან.
  • ყველი მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ B12-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების ჯანმრთელობას, კბილების სიძლიერეს და ენერგიას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”