ქამა სოკო კეცზე სულგუნით

ქამა სოკო კეცზე სულგუნით

ღუმელში შებრაწული ქამა სოკო კარაქით და სულგუნით ან ყველით — მსუბუქი და არომატული, მარტივად მოსამზადებელი დაბალკაროული კერძია, რომელიც იდეალურია სადილად, ვახშმად ან წასახემსებლად.

წინასწარი დრო
30 წთ
მომზადების დრო
1 სთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 700 გ — ქამა სოკო
  • 100 გ — კარაქი
  • 200 გ — სულგუნი ან სხვა თხევადი ყველი
  • გემოვნებით — მარილი სულგუნის ან კარაქის დამატებამდე

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია340
ცილა15 გ
ნახშირწყლები8 გ
ცხიმი28 გ
ბოჭკო3 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ქამა სოკო კეცზე სულგუნით მომზადების წესი

  1. 1

    ქამა სოკო კარგად გარეცხე, ფრთხილად მოაშორე ფეხები და დატოვე მხოლოდ ქუდები.

  2. 2

    სოკოები გაანაწილე კეცზე პატარა ჯამებივით.

  3. 3

    თითოეულ ქუდში ჩადე კარაქის პატარა ნაჭერი.

  4. 4

    თითოეულ ქუდს დაამატე გახეხილი სულგუნი ან სხვა ყველი.

  5. 5

    მოათავსე ღუმელში 180°C ტემპერატურაზე და აცხე 1–1.5 საათის განმავლობაში, სანამ სოკოები კარგად დარბილდება.

  6. 6

    სულგუნი რომ მოიბრაწება, მიიტანე სუფრაზე კეცითვე, ცხელი

Chef's Tips

  • სულგუნი თუ უმარილოა, კარაქის ჩადებამდე სოკოს მმოვაყაროთ ცოტაოდენი მარილი.
  • სულგუნის ნაცვლად შეგიძლია გამოიყენო ჭყინტი ან ნაკლებმარილიანი იმერული ყველი.
  • გემოსა და არომატისთვის სოკოს შეგიძლია ოდნავ მოაყარო დაფქული წითელი ან შავი წიწაკა.

რატომაა ქამა სოკო კეცზე სულგუნით სასარგებლო

  • სოკო მდიდარია ვიტამინ D-თი, ცილებითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, ძვლების ჯანმრთელობას და კანის მდგომარეობას.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • ყველი მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ B12-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების ჯანმრთელობას, კბილების სიძლიერეს და ენერგიას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”