ტრადიციული ქართული მურაბა — ტკბილი, მომჟავო კომშით, რომელიც ინახავს ხილის ბუნებრივ გემოსა და არომატს. იდეალურია ჩაისთან ან დესერტად, ზამთრის საწყობი ტკბილეული.
კომში კარგად გავრეცხოთ.
გავთალოთ და დავჭრათ მოგრძო ნაჭრებად.
ავადუღოთ წყალი და ჩავყაროთ დაჭრილი კომში.
ვადუღოთ რამდენიმე წუთი, რომ ოდნავ დარბილდეს.
კომშები ქაფქირით ამოვალაგოთ ლანგარზე და წვენი გადავწუროთ (ნახარში შევინახოთ).
შაქარს დავასხათ გადაწურული კომშის ნახარში.
ავადუღოთ და მოვხადოთ ქაფი.
ჩავყაროთ შეგრილებული კომში სიროფში.
ვადუღოთ ზომიერ ცეცხლზე, სანამ კომში კარგად მოიხარშება და სიროფი შესქელდება.
გავაციოთ და ჩავასხათ გაწმენდილ ქილებში.
შევინახოთ გრილ, მშრალ ადგილას.
„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”