ხაჭაპური ბებოს ლავაშით

ხაჭაპური ბებოს ლავაშით

ხაჭაპური ბებოს ლავაშით — მარტივი და სწრაფი ვარიანტი კლასიკური ხაჭაპურისა, რომელიც მზადდება ლავაშით ან ვრაპის პურით. არ სჭირდება ცომის ზელა — მხოლოდ მაწვნიანი კვერცხი, ყველი და ცოტა კარაქი ქმნის საოცრად ნაზ, არომატულ და ოქროსფრად დაბრაწულ ხაჭაპურს.

წინასწარი დრო
10 წთ
მომზადების დრო
25 წთ
პორცია
3
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 ცალი — კვერცხი
  • 1 სუფრის კოვზი — მაწონი
  • 50 გ — კარაქი
  • 300 გ — ყველი (უმარილო ან ჭყინტი)
  • 1 ცალი — ლავაში ან ვრაპის პური
  • გემოვნებით — მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია410
ცილა16 გ
ნახშირწყლები22 გ
ცხიმი30 გ
ბოჭკო1 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ხაჭაპური ბებოს ლავაშით მომზადების წესი

  1. 1

    გაახურე ღუმელი ან აეროგრილი და მოათავსე საცხობი ტაფა გასაცხელებლად.

  2. 2

    ათქვიფე კვერცხი, დაუმატე ცოტაოდენი მარილი და მაწონი.

  3. 3

    ლავაში გაშალე დაფაზე და წაუსვი მაწვნიანი კვერცხის ნარევი.

  4. 4

    გახეხილი ყველი მოათავსე ცენტრალურ ნაწილში და შემოუკეცე ლავაში ნაპირებიდან ოთხკუთხედად, ისე რომ ყველა კიდე ერთმანეთს ოდნავ გადაედოს და ყველი მთლიანად დაიფაროს.

  5. 5

    ზემოდან წაუსვი ან თხელ ფენებად დააფინე კარაქი.

  6. 6

    გამოიღე ცხელი ტაფა ღუმელიდან, წაუსვი ძირზე კარაქი და მოათავსე ყველიანი ლავაში.

  7. 7

    მოათავსე ხაჭაპური ღუმელში 240°C ტემპერატურაზე 20–30 წუთის განმავლობაში, სანამ ზედაპირი ოქროსფრად დაიბრაწება.

Chef's Tips

  • გამოღების შემდეგ ხაჭაპური რამდენიმე წუთით დააყოვნე, რათა ყველი ჩაჯდეს და კარგად დაიჭრას.
  • უმჯობესია გამოიყენო ჭყინტი ან უმარილო ყველი და მარილი დაამატო გემოვნებით.
  • თუ გინდა უფრო ხრაშუნა ზედაპირი — ზემოდან კარაქი არ წაუსვა და ბოლოს ზედმეტად გაიხურე ღუმელი 2–3 წუთით გრილის რეჟიმზე.

რატომაა ხაჭაპური ბებოს ლავაშით სასარგებლო

  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • მაწონი შეიცავს პრობიოტიკებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავების ჯანმრთელობას, საჭმლის მომნელებელ სისტემას, წონის რეგულირებას და ქოლესტერინის დონის შემცირებას სისხლში.
  • კარაქი მდიდარი A, D, K ვიტამინებით. სასარგებლოა ძვლის ჯანმრთელობისთვის, იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და ენერგიის მისაღებად, თუმცა ზომიერად უნდა იქნას გამოყენებული.
  • ყველი მდიდარია კალციუმით, ვიტამინ B12-თი და ცილებით. ხელს უწყობს ძვლების ჯანმრთელობას, კბილების სიძლიერეს და ენერგიას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”