ღორის ნეკნები თაფლის და სოიოს სოუსით, ღუმელში გამომცხვარი

ღორის ნეკნები თაფლის და სოიოს სოუსით, ღუმელში გამომცხვარი

ღორის ნეკნები თაფლ-მდოგვის BBQ სოუსით — ტკბილ-პიკანტური, არომატული და ხრაშუნა ზედაპირით.

წინასწარი დრო
15 წთ
მომზადების დრო
1 სთ 45 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 2 კგ ღორის ნეკნები
  • 5 ს.კ. კეჩუპი
  • 2 ს.კ. სოიოს სოუსი
  • 2 ს.კ. თაფლი (ან ყავისფერი შაქარი)
  • 1 ს.კ. მდოგვი
  • 2 კბილი ნიორი (გახეხილი ან დაჭყლეტილი)
  • 1 ჩ.კ. პაპრიკა
  • 2 ჩ.კ. შავი წიწაკა
  • 1 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
  • მარილი — გემოვნებით

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია520
ცილა40 გ
ნახშირწყლები12 გ
ცხიმი35 გ
ბოჭკო1 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

ღორის ნეკნები თაფლის და სოიოს სოუსით, ღუმელში გამომცხვარი მომზადების წესი

  1. 1

    ღორის ნეკნები კარგად გარეცხე და შეამშრალე.

  2. 2

    შეფუთე ჯერ საცხობ ქაღალდში, შემდეგ ალუმინის ფოლგაში.

  3. 3

    მოათავსე ღუმელში 180-200°C ტემპერატურაზე 1.5 საათის განმავლობაში.

  4. 4

    სოუსისთვის აურიე ჯამში: კეჩუპი, სოიოს სოუსი, თაფლი, მდოგვი, ნიორი, პაპრიკა, შავი წიწაკა და ზეითუნის ზეთი.

  5. 5

    ნეკნები გამოიღე ღუმელიდან, მოაშორე შეფუთვა და ოდნავ შეაგრილე.

  6. 6

    ზედაპირზე წაუსვი BBQ სოუსი და დააბრუნე ღუმელში 220–240°C-ზე.

  7. 7

    შებრაწე დამატებით 10–15 წუთის განმავლობაში, სანამ ზედაპირი კარამელიზდება.

  8. 8

    სერვირების წინ მოასვენე 5 წუთით და შემდეგ დაჭერი პორციებად.

Chef's Tips

  • სოუსი დაბალ ცეცხლზე გააცხელე 5 წუთი, სანამ ოდნავ შესქელდება და არომატი გაძლიერდება.
  • ნეკნები წინასწარ მარინადში დატოვე რამდენიმე საათით, რომ კიდევ უფრო ნაზი და არომატული გამოვიდეს.
  • თუ გირჩევნია ნაკლებად ტკბილი გემო, თაფლი შეგიძლია შაქრით ან მხოლოდ სოიოს სოუსით შეცვალო.

რატომაა ღორის ნეკნები თაფლის და სოიოს სოუსით, ღუმელში გამომცხვარი სასარგებლო

  • თაფლი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ბუნებრივი შაქრებითა და ანტიბაქტერიული თვისებებით. ხელს უწყობს ენერგიას, ხახის ანთების შემცირებას და იმუნიტეტის გაძლიერებას.
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს, სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ზეითუნის ზეთი მდიდარია ჯანსაღი ცხიმებით, ვიტამინ E-თი და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და კანის ნუტრიენტურ უზრუნველყოფას.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”