ჩაქაფული — გაზაფხულის სიმბოლო ქართულ სუფრაზე. არომატული ტარხუნა, მწვანილები, ალუჩა და ნაზი ბატკნის ან ხბოს ხორცი ქმნის გამორჩეულ გემოს და სურნელს, რომელიც ავსებს მთელ სამზარეულოს.
ყველა მწვანილი კარგად და დიდხანს გარეცხე.
გამოიყენე ტარხუნის მხოლოდ ზედა ქორფა ნაწილები და ქვედა უეში ღეროებისგან განცალკევებული ფოთლები.
ყველა მწვანილი დაჭერი საშუალო ზომაზე — არც ძალიან წვრილად და არც დიდად.
დიდ ქვაბში დაალაგე ერთი ფენა ხორცი და მოაყარე მარილი.
ხორცის ზედა ფენაზე მოაყარე მწვანილები, დაამატე 2-3 ცალი ალუჩა ან ტყემალი და ნიორის ფოთლები.
განაგრძე ფენებად — ისევ ხორცი, ისევ მწვანილები, სანამ ინგრედიენტები არ ამოიწურება.
ზედა ფენაზე დაამატე მწვანე წიწაკა, დაასხი ღვინო და იგივე რაოდენობის წყალი.
დადგი მაღალ ცეცხლზე ადუღებამდე, შემდეგ დატოვე დაბალ ცეცხლზე თავდახურული და ხარშე 1 საათის განმავლობაში.
მზადების პროცესის განმავლობაში არ მოურიო.
მიიტანე სუფრაზე ცხელი
„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”