თევზი ბაჟეში რეცეპტი

თევზი ბაჟეში

შემწვარი თევზი ნიგვზიან სოუსში. ბაჟე აძლევს თევზს უნიკალურ, ნაზ გემოს და არომატს. კლასიკური კერძი, რომელიც ქართულ სუფრას აუცილებლად ამშვენებს.

წინასწარი დრო
30 წთ
მომზადების დრო
30 წთ
პორცია
4
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1 კგ - ნედლი თევზი
  • 2 ჩაის - ჭიქა ნიგოზი
  • 2 ც - კვერცხი
  • 100 გ - ზეთი
  • 1/2 - ჩაის ჭიქა ძმარი
  • საჭიროებისამებრ - ფქვილი ან საფანელი
  • გემოვნებით - ქინძი
  • გემოვნებით - წიწაკა
  • გემოვნებით - მარილი

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია480
ცილა35 გ
ნახშირწყლები15 გ
ცხიმი32 გ
ბოჭკო2 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

თევზი ბაჟეში მომზადების წესი

  1. 1

    ნედლ თევზს მოვაცილოთ ქერქი, გამოვშიგნოთ და კარგად გავრეცხოთ.

  2. 2

    დავჭრათ საშუალო ნაჭრებად და მოვაყაროთ მარილი.

  3. 3

    კვერცხი გავათქვიფოთ.

  4. 4

    თევზის ნაჭრები ჯერ ამოვავლოთ გათქვეფილ კვერცხში.

  5. 5

    შემდეგ ამოვავლოთ ფქვილში ან დანაყილი ორცხობილას საფანელში.

  6. 6

    დავდოთ გახურებულ, ზეთმოსხმულ ტაფაზე და შევწვათ ორივე მხრიდან ოქროსფერ ფერამდე.

  7. 7

    შემწვარი თევზი დავალაგოთ ლანგარზე ზედმეტი ზეთის მოსაცილებლად.

  8. 8

    ბაჟის მოსამზადებლად დავნაყოთ ან გავატაროთ ბლენდერში ნიგოზი.

  9. 9

    დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ქინძი, მარილი და წიწაკა.

  10. 10

    ეს ნარევი გავხსნათ ძმარგარეულ წყალში კრემისებურ კონსისტენციამდე.

  11. 11

    მოვასხათ ბაჟე შემწვარ თევზს.

  12. 12

    შეგვიძლია შემწვარი თევზი და ბაჟე ცალ-ცალკე მივიტანოთ სუფრაზე.

  13. 13

    მივირთვათ ცივად ან თბილად.

Chef's Tips

  • კალმახით განსაკუთრებით გემრიელია, თუმცა შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნებისმიერი თეთრხორციანი თევზი.
  • ბაჟე არ უნდა იყოს ძალიან სქელი - თუ საჭიროა, დაამატეთ მეტი წყალი.
  • ბაჟე უკეთესია მოამზადოთ მიწოდებამდე ცოტა ხნით ადრე.
  • შეგიძლიათ დაამატოთ ნიორი ბაჟეში უფრო გამოკვეთილი გემოსთვის.
  • თევზი ნიგვზიანი სოუსით იდეალურად შეესაბამება ღომს ან მჭადს.

რატომაა თევზი ბაჟეში სასარგებლო

  • თევზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ცილებით და D ვიტამინით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ტვინის ფუნქციას და ანთების შემცირებას.
  • ნიგოზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ანტიოქსიდანტებით, მაგნიუმითა და ცილებით. სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის, ტვინის ჯანმრთელობისთვის, ანთების შემცირებისა და კანისთვის.
  • კვერცხი მდიდარია ცილებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით (A, D, B12). ხელს უწყობს კუნთების განვითარებას, ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესებას და იმუნურ სისტემას.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”