აჯაფსანდალი

აჯაფსანდალი

ბადრიჯნის აჯაფსანდალი — ტრადიციული ქართული ბოსტნეულის სამარხვო კერძი, რომელიც მზადდება ბადრიჯნით, პომიდვრით, ბულგარული წიწაკით და არომატული მწვანილებით.

წინასწარი დრო
30 წთ
მომზადების დრო
40 წთ
პორცია
6
რეიტინგი
5

ინგრედიენტები

  • 1.5 კგ — ბადრიჯანი
  • 2 ჭიქაზე ცოტა მეტი — ზეთი
  • 500 გ — პომიდორი
  • 0.5 კონა — ქინძი
  • 0.5 კონა — რეჰანი
  • 0.5 კონა — ოხრახუში
  • 2 კბილი — ნიორი
  • 2 ცალი — დაფნის ფოთოლი
  • 2 ცალი — ბულგარული წიწაკა
  • 3 თავი — ხახვი
  • გემოვნებით — მარილი და წიწაკა

კვებითი ღირებულება (ერთ პორციაზე)

კალორია180
ცილა4 გ
ნახშირწყლები14 გ
ცხიმი12 გ
ბოჭკო6 გ
რეცეპტის ავტორი:
სახლური რეცეპტები

აჯაფსანდალი მომზადების წესი

  1. 1

    ბადრიჯანი გათალეთ, დაჭერით სიგრძეზე ოთხად და შემდეგ ნაჭრებად.

  2. 2

    მოაყარეთ მარილი და დატოვეთ ნახევარი საათით. შემდეგ გაწურეთ ფრთხილად, რომ ფორმა არ დაკარგოს.

  3. 3

    ქვაბში ჩაყარეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და მოხრაკეთ ზეთში.

  4. 4

    დაამატეთ გაწურული ბადრიჯანი, მოშუშეთ სანამ ოდნავ შეიბრაწება.

  5. 5

    ჩაყარეთ დაფნის ფოთოლი და სიგრძეზე დაჭრილი ბულგარული წიწაკა.

  6. 6

    პომიდორს მოაცილეთ კანი, დაჭერით წვრილად და ბადრიჯანი რომ დარბილდება, ჩაამატეთ ქვაბში. მოშუშეთ დაახლოებით 10 წუთი.

  7. 7

    ბოლოს დაუმატეთ წვრილად დაჭრილი ნიორი და მწვანილები (ქინძი, რეჰანი, ოხრახუში), მოურიეთ და მაშინვე გადმოდგით ცეცხლიდან.

Chef's Tips

  • თუ გსურთ უფრო ინტენსიური არომატი, დაამატეთ ცოტა ხმელი ქინძი ან წითელი წიწაკა.
  • ბადრიჯანი შეგიძლიათ წინასწარ ოდნავ შეწვათ ღუმელში ნაკლები ცხიმის გამოყსაყენებლად.

რატომაა აჯაფსანდალი სასარგებლო

  • ბადრიჯანი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინ B-თი და ცელულოზით. ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, საჭმლის მონელებას და ანთების შემცირებას.
  • პომიდორი მდიდარია C ვიტამინით, ლიკოპენითა და ანტიოქსიდანტებით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობას და იმუნიტეტს.
  • ქინძი მდიდარია ვიტამინებით, შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, გულის ჯანრმთელობას, არეგულირებს შაქრის დონეს სისხლში და აძლიერებს იმუნიტეტს
  • ოხრახუში მდიდარია A, C, და K ვიტამინებით. ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას, ძვლების სიმყარეს, საჭმლის მონელებას. აქვს შარდმდენი ეფექტი
  • ნიორი აქვს ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამცირებს, სისხლის წნევას, შაქარს და ქოლესტერინს. აქვს ანტიმიკრობული და სოკოს საწინააღდეგო თვისებები.
  • ბულგარული წიწაკა მდიდარია C ვიტამინით, ანტიოქსიდანტებითა და ბეტა-კაროტინით. ხელს უწყობს იმუნიტეტს, კანის ჯანმრთელობას და ანთების შემცირებას.
  • ხახვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, C ვიტამინით და ქრომით. ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ანთების შემცირებას და იმუნიტეტს.

ეს გემრიელობებიც ნახე

barbare-jorjadze

„დედა ჩემი, კნ. ბარბარე ჯორჯაძისა, ერთი იმ დიასახლისთაგანი იყო, რომელიც ოჯახში შინაურ საქმის გაკეთებას და ოჯახის მოვლა-პატრონობას არ თაკილობდა… განსვენებული, არამც თუ თვითონ იყო დიასახლისი, არამედ იგი სხვებსაც აგულიანებდა და აქეზებდა – რომ ოჯახისთვის მიეხედნათ, ოჯახი ფეხზედ დაეყენებინათ და ეკონომიურად გამაგრებულიყვნენ. მან განიძრახა ქართული სამზარეულოს შედგენა და გამოცემა – რადგან გრძნობდა, რომ ერის წარმატებაში და ცხოვრებაში პირველი ალაგი ჯანმრთელობას უკავია – ეს უკანასკნელი კი დამოკიდებულია კარგ და საღ საზრდოზე. მეორე მხრით ოჯახში საჭმელის რიგზე მომზადებას დიდი ეკონომიური მნიშვნელობა აქვს. გამოუცდელი დიასახლისი ყოველთვის მეტ სანოვაგეს ხარჯავს და მასთან ვერც ნოყიერს და ყუათიან სადილს ამზადებს…”